Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
18. 4. 2024 Vaření
Chřest patří mezi vyhledávanou jarní zeleninu. Zjistěte, čím se řídit při nákupu a jak vybrat chřest podle barvy. Co je s ním potřeba udělat, než ho dáte na talíř a jak tuto zeleninu můžete připravit k jídlu?
Kdy roste chřest
Chřest opět v posledních letech stoupá na žebříčku popularity a ovládá naše jarní kuchyně. Chřest neboli lidově „špargl“ je víceletá rostlina. Jeho sezóna trvá krátce, obvykle od druhé poloviny dubna do června. Někdejší oblíbená zelenina se opět pěstujeme v našich krajích, převážně v Hostíně.
Chřest obsahuje vysoké množství vody a je nízkokalorickou zeleninou (18 kcal/ 100 g). Kromě toho v něm najdeme množství minerálních látek (draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (hlavně vitamin B1, vitamin B2 a kyselina listová). Typickou chuť chřestu dává aminokyselina asparagová. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové a lidé trpící dnou, by si měli chřest dávat jen v malém množství.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakoupit chřest
Chřest se u nás dá sehnat ve třech variantách. V obchodě dostaneme mladé pazochy (prýty, lidově stonky) v bílé, fialové nebo zelené variantě. Bílý chřest je pěstován bez přístupu světla (nahrnutím zeminy) a vyniká jemnější chutí. Jeho slupka je vláknitější a silnější. Oproti tomu zelený chřest má výraznější chuť a jemnější slupku, obvykle ho příliš neloupeme.
Když kupujeme čerstvý chřest, je právě čas tím důležitým faktorem. Ideální je tuto zeleninu nakoupit v den sklizně. Pak má ty nejlepší vlastnosti: křehkost, šťavnatost a sladkost. Čerstvost poznáme také podle toho, že chřest není ohebný, je křehoučký a při kontaktu s ostatními „stonky“ vrže. Čerstvé hlavičky jsou uzavřené a pevné. Stárnutím chřest získává ohebnost (uvadá) a je i méně sladký.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat chřest
Chřest není vhodné příliš dlouho skladovat. Ideálně krátce po nákupu ho můžeme nechat zakrytý vlhkou utěrkou v nejchladnější části lednice, což bývá ta spodní. Kromě utěrky můžeme využít i mikrotenový sáček. Pokud máme doma skutečně čerstvě (ten den) sebraný chřest, vydrží až tři dny. Záleží také na tom, který chřest si přineseme domů. Bílý vydrží o trochu déle než ten zelený.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit chřest k jídlu
Než začneme chřest připravovat k jídlu, je třeba se zbavit dřevnatého tužšího konce a případné vláknité slupky. Dřevnatý konec odkrojte o ochutnejte. Jestliže je čerstvý, budou stačit maximálně 3 cm.
Bílý chřest loupeme po celé délce. Tenký zelený chřest často není třeba loupat, poznáme to podle chuti. Obvykle stačí oloupat ve spodní třetině pomocí ostré škrabky.
V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…
Jak využít chřest v kuchyni
Pokud budeme krájet chřest na kousky, dáváme stranou hlavičky. Pro jejich jemnost je spíše využíváme na ozdobu.
Než chřest dáme do jídla, tak ho oblanšírujeme. Do vroucí osolené vody postupně dáváme jednotlivé kousky, tím se tolik voda neochladí a chřest bude rychleji hotov. Zelenému stačí zhruba 3-5 minut, bílému asi 7-9 minut. Pak chřest prudce zchladíme v ledové vodě. Nechladíme, pokud ho budeme hned konzumovat. Výborný je třeba se šunkou v palačince. Blanšírováním chřest trochu změkne, zůstane ale křupavý a chutný. Proces této úpravy je ideální pro šetrnost k celému prýtu včetně hlavičky. Můžeme ho hned sníst, ale také třeba přidat do salátu, případně ho přelít holandskou omáčkou.
Chřest můžeme i grilovat a podpořit jeho přirozenou sladkost. Vynikající je například se slaninou.
Zdroj informací:
nzip.cz: Chřest
Náš tip: Připravte si vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chřest na zahradě: Oblíbená rostlina je ceněnou delikatesou i ozdobou do kytic
Jak připravit chřest na pánvi. Tato jarní pochoutka vás nadchne
Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13