Pajšl aneb Plíčky na smetaně: Směs vnitřností v lahodné a lehce nakyslé smetanové omáčce překvapí jemnou chutí
22. 4. 2024 Vaření
Plíčky na smetaně patří mezi pokrmy našich babiček. Dnes už se toto jídlo, kterému se říká i pajšl, tak často nepřipravuje, ale řada z nás se k této klasice české kuchyně po ochutnání ráda vrací.
Co je pajšl
Pajšl neboli plíčky na smetaně zamířily na naše jídelní stoly v dobách rakousko-uherské monarchie. Pokrm se kromě plic vařil i z dalších vnitřností a představoval ideální možnost, jak využít všechny vnitřnosti ze zvířete a současně ušetřit.
Plíčky neboli plíce patří mezi vnitřnosti. Za nejlepší jsou považovány telecí, obvykle ale seženeme (občas mají v řeznictvích) vepřové nebo hovězí. Využít můžeme plíce třeba i ze zvěřiny. Plíce vaříme v tomto pokrmu se srdcem, s kterým tvoří tzv. kořínek. Můžeme přidat i další vnitřnosti: slezinu, játra, jazyk, vše ideálně z mladých kusů zvířat, protože jsou chutnější a jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat s plíčkami před vařením
Obecně je třeba vnitřnosti důkladně propláchnout, alespoň pár minut pod tekoucí vodou.
Plíce bývají plné vzduchu, je proto třeba je před vařením důkladně propíchat. Voda se tak dostane dovnitř. Přesto v nich nejspíš zůstane trochu vzduchu a budou se mírně nadnášet na hladině. Je vhodné plíčky při vaření zatížit například menší pokličkou.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit plíčky na smetaně
Na šest porcí potřebujete: 1 vepřové plíčky, 1 vepřový jazyk, 1 vepřové srdíčko, 1 lžíci celého pepře, 3 ks bobkového listu, 0,5 lžíce nového koření, 1 lžičku tymiánu a sůl. Na omáčku: 1 lžíci sádla, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 smetanu na vaření, 1 lžíce hladké mouky, ocet a cukr.
Jak na to? Očistěné vnitřnosti dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidejte všechno koření a vařte doměkka. Vznikající pěnu po začátku vaření seberte. Uvařený jazyk vložte na chvíli do studené vody a oloupejte ho. Plíčky nechte mírně vychladnout, ručně je oddělte od průdušnic. Plíčky bez průdušnic nasekejte na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájejte na menší plátky.
Z másla a sádla udělejte světlou jíšku, kterou zalijte přecezeným vývarem a společně provařte. Do smetany v hrnku rozkvedlejte asi lžíci mouky a směs vlijte do omáčky. Podle chuti přidejte cukr a ocet a nechte chvíli povařit, přidejte nakrájené vnitřnosti, prohřejte je a pajšl podávejte třeba s kynutým knedlíkem.
Náš tip: Přichystat si ale můžete i jiné vnitřnosti, třeba játra na cibulce podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Palačinková rolka je neodolatelná sladká tečka. Vyzkoušejte ji podle videonávodu
Vnitřnosti k obědu: Jak na výtečné ledvinky po uhersku? Díky marinádě v mléce chutnají skvěle a jsou jemné a šťavnaté
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní