Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Suroviny

kůzlečí (jehněčí) kořínek, hlava, kosti, ořezy
mrkev
petržel
celer
cibule celá ve slupce
cibule krájená
bobkový list
nové koření celé
pepř celý
pepř mletý
sůl
sádlo (máslo)
hladká mouka
kysaná smetana
ocet (citronová šťáva)

Postup přípravy receptu

  1. Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme vavřín, nové koření, pepř – kořením nešetříme (dávám 6 bobků, 1KL nového koření, 1PL celého pepře)!

  2. Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající kořínek a zeleninu – tou nešetříme!
    Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme.

  3. Vývar ocedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky.
    Kořínek pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno – je fajn, když lze do něčeho kousnout.
    PLÍCE VELMI DŮKLADNĚ POSEKÁME!!! (já je proženu mlýnkem na maso s hrubou šajbou).
    Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme).

  4. Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme ne moc tmavou zásmažku; přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme, přidáme smetanu a znovu dochutíme, popř. doředíme vroucím vývarem či vodou.

  5. Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem. Zde na úvodním obrázku nafoceno s nekynutým "betonovým" knedlíkem, použitým na zvláštní přání stolovníků
    Vývar chystám den dopředu; ze studeného seberu tuk a i studený pajšl se lépe upravuje.

  6. POZNÁMKA
    U nás míváme o velikonoční neděli menu ve znamení kozlete: pajšl s knedlíkem jako mezichod, potom smažené s bramborovým pyré a pak pečené s rýží (podle momentální konstelace hvězd a vlastní nálady ty poslední chody prohazuji). Protože smažím vykostěné maso, tak všechny odřezky a kosti (včetně hlavy) uvařím s vnitřnostmi. Aby masa nebylo až tolik, studený předkrm a polévku se snažím dělat ze zeleniny. No, nakonec i v hotovém pajšlu je zeleniny asi 30%, a tímto se recept liší od podobných receptů...

    Na Pondělí velikonoční (u nás se říká „o šmigrustě“) se u nás nevaří…
    Není koho, kdo by to zvládl…
    Ženské jsou chabravé na nohy a na hlasivky, chlapi jsou domrtva celí.
    Takže se dojídají mazance, hlavička od soboty a pajšl od neděle. O ohřívaném pajšlu platí totéž co o guláši…

Poznámka od kuchařky

Zdroj:

Podobně se u nás pajšl dělá od nepaměti.

Já jsem akorát začal mlít plíce, protože coby děcku mi vadilo kousat do té „pěnové“ hmoty. Pár známých, co dříve pajšl ze stejných důvodů nemohlo ani cítit, si teď na něm rádo pochutná…

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Komentáře k receptu Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

  • Sunshine Sunshine

    Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

    Odpovědět

  • Sunshine Sunshine

    Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Pajšl, plíce nebo hubku, to vše miluji, nejraději z králíka. Pamatuji si, že šumperská babička na velikonoce zapékala kůzle ve vejcích. Bylo to výborné.
    http://miric.cz

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity

    casino: :yes: Přesně tak, mělo by se psát spisovně ;-) Český jazyk je tím tak krásný...:-)

    Odpovědět

  • casino casino (autor receptu)

    be.amenity:
    Děkuji, v rcp opraveno; mělo by se psát spisovně, že :-)
    No, podlehl jsem názvosloví dodavatele zmíněného sudokopytníka...
    Kůzle je u nich v 1.p.j.č. kozle a v další dědině témuž říkají kozľa :-D

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity

    Když tak “kůzlečí” ne “kozlečí” ...často tady docela dost prudíte kvůli správné češtině... :-p

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    <3dělám trošku jinak, ale dobrota je to veliká. Orestuji ještě mozeček a trošku naškrabaných jater a v omáčce jen provařím. Zeleninu sezobou slepice. Ale Vaše verze je hezčí pro oko, zkusím.

    Odpovědět

Tématické fráze: jehněčí pajšl kuzlečí pajšl jehněčí kořínek kůzlečí kořínek maso kořínek pajšl z kůzlete pajsl pajšl videorecept pajšl recept jehněčí kořínek na smetaně kuzleci korinek recept jehněčí kořínek recepty jehněčí kořínky recept -plice z králika a hlava jehněčí pajšl na smetaně kořínek z kozla kůzlečí plíce recept nakořínek, pajšl kořínek z králíka pajšl z kůzlete na smetaně recept