Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
3. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Charismatický britský zpěvák s indickými kořeny dokázal propojit hudební žánry a z rockového koncertu vytvořit okázalou show. Frontman kapely Queen Freddie Mercury žil hudbou a gurmánské zážitky mu nic neříkaly. Výjimkou byla jen kuchyně jeho maminky.
Freddie se narodil na Zanzibaru
Freddie Mercury, jedna z největších osobností v historii rockové hudby, geniální hudebník a zpěvák, se dožil pouhých pětačtyřiceti let. Dá se říct, že snad ani minutu nežil zbytečně a krátký pozemský čas dokázal bohatě naplnit svou tvorbou a jedinečným hudebním projevem.
Rodák z bývalé britské kolonie Zanzibar, vlastním jménem Farrokh Bulsara, což bylo pravé jméno Freddieho Mercuryho, prožil dětství v internátních školách v Indii a dostalo se mu klasického britského vzdělání. Jeho rodiče Bomi a Jer byli Indové z komunity Pársů. Bomi Bulsara na Zanzibaru pracoval pro britskou koloniální správu.
Mohlo by vás zajímat
Na prvním místě hudba
Ačkoli Freddie Mercury vystudoval grafický design, od dětství ho to táhlo k hudbě. Ta byla pro něj naprostou prioritou. Nevyhýbal se bujarým večírkům, které rád pořádal a kde alkohol tekl proudem. Jídlo ovšem pro něj zvláštní význam nemělo.
Podle kolegů z kapely Queen nebyl žádný gurmán a žádné zvláštní požadavky na stravu neměl. „Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie byl jedním z těch lidí, kteří jedli, aby žili,“ později napsal na svůj blog jeho osobní asistent Peter Freestone.
Mohlo by vás zajímat
Klasická britské kuchyně
Možná proto, že podle Freestona se Freddie Mercury spokojil s jednoduchou domácí kuchyní, mezi jeho favority patřil úplně obyčejný (a typicky britský) slaný koláč cottage pie. Někdy se mu také říká pastýřský koláč (shepherd´s pie) a zjednodušeně můžeme říct, že jde o ochucené mleté maso hustě pokryté bramborovou kaší a následně zapečené.
Osobní kuchař Joe Fanelli mu každou neděli musel připravovat tradiční britskou pečínku. Ta je z hovězího masa, i když občas ho nahrazuje vepřové či kuřecí. Nemůže ale chybět pečená zelenina, většinou mrkev, pastinák a kapusta. Podává se k ní yorkšírký pudink (slané pečivo podobné muffinu).
Mohlo by vás zajímat
Maminka vaří nejlépe
Když Freddie přišel na návštěvu k rodičům, těšil se na domácí jídla. Maminka Jer mu s radostí připravovala jeho oblíbené pokrmy pársijské kuchyně. Ta se vyznačuje směsí luštěnin a výrazného koření.
Slavný zpěvák, který mohl navštěvovat ty nejluxusnější restaurace, měl nejraději kuřecí dhasank od maminky. Jde o tradiční parsíjské jídlo z několika druhů luštěnin, kousků kuřecího masa, zeleniny a hlavně velkého množství výrazného koření (chilli, kardamom, kurkuma, pískavice apod.)
Mohlo by vás zajímat
Show must go on...
„Když jsem pro něj začal pracovat, Freddie miloval kořeněná jídla, výrazné směsi koření,“ uvádí bývalý zpěvákův asistent Peter Freestone. A vysvětluje, že to byly chutě Mercuryho dětství na Zanzibaru a v Indii, kde se hodně koření. Pálivé chilli musel mít i v míchaných vajíčkách.
Freddieho chuťové preference se pomalu proměňovaly s postupnou progresí onemocnění AIDS. Jeho oslabený organismus už pálivé pokrmy nesnášel a poslední rok jeho života mu zbyla mu na dochucení jen sůl a v malém množství pepř.
Zákeřnou nemoc před svými fanoušky tajil. 22. listopadu 1991 vydal prohlášení, ve kterém oznámil, že má AIDS. Čtyřiadvacet hodin poté zemřel.
Náš tip: Pokud máte stejně jako Freddie Mercury rádi pikantní jídla, vyzkoušejte kuřecí směs podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods
faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Michael Jackson měl rád smažené kuře, i když se snažil být vegetarián. Jeho posledním jídlem byl špenátový salát s kuřecím masem
Jídelníček Lady Gaga: Popová hvězda si k snídani dává dvě vejce, miluje kokosovou vodu a boloňskou omáčku s růžovým vínem
Pudink nemusí být jen sladký. Ten yorkshirský nahradí třeba naše knedlíky. Jak jej připravit?