Den sýrového fondue
Národní den
Sýrové fondue je těžko překonatelná lahůdka, která má svůj svátek stanovený na 11. dubna. Že jste tuto pochoutku ještě neměli? Pak vám doporučujeme tento tradiční zimní pokrm z hor vyzkoušet s přáteli nebo rodinou ještě dnes. Nejedná se jen o skvělé jídlo, ale společenskou událost plnou kvalitních sýrů, dobré zábavy a dokonalého pohoštění.
Fondue v překladu znamená „tavený“ a jedná se o rozehřátý sýr, který se nabírá pečivem. Pokud byste hledali národ, ke kterému originální pokrm přiřadit, jedná se o Švýcarsko. Zde údajně v 18. století pastevci začali v zimě namáčet ztvrdlý chléb do teplého roztaveného sýru a vznikl tento lahodný pokrm. Jiné zdroje mluví už o 13. století. A který sýr je ten pravý? Nejčastěji se jedná o kombinaci sýrů, např. švýcarský Ementál, Gruyére a Appenzeller a dále sýry Comté, Magoth, Beaufort aj. Samozřejmě můžete využít i sýry s modrou plísní a goudu. Naopak se vyhněte sýrům, ze kterých nelze připravit hladkou omáčku, neboť tvoří vlákna např. mozzarella. Přidejte do směsi česnek, lahodnou chuť dodá víno a pikantnost kvalitní pálenka.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dokonalé a snadné sýrové fondu
Vyberte sýry podle svého uvážení např. švýcarský Ementál, Gruyére a Appenzeller. Hrnec pořádně vymažeme stroužkem česneku a nalijeme do něj 125 ml suchého bílého vína. 250 g směsi sýrů nastrouháme bez kůrky na struhadle a ponecháme je chvíli v pokojové teplotě. Postupně vhazujeme sýry do hrnce s vínem, pracujeme při nízké teplotě a s velkou trpělivostí. Přidáme 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce pálenky např. třešňovice, sůl, pepř a muškátový oříšek. Až je směs krásně hladká a voňavá, nalijeme ji do caquelonu (nádoby na fondue), která je stále ohřívaná a podáváme s pečivem, pečenými bramborami nebo i kouskem jablíčka. Milujete sýry? A slyšeli jste o rakletování sýru?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sýrového fondue?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Rakletování aneb tavení sýrů: Chutná a efektní zábava, kterou na podzim nahradíte grilování
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní