Rakletování aneb tavení sýrů: Chutná a efektní zábava, kterou na podzim nahradíte grilování

15. 10. 2020 08:15

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Claudio Schwarz, Unsplash.com
Už jste někdy slyšeli o rakletování? Za tajemným názvem se neschovává nic jiného, než tavení sýra. Technika vaření pocházející ze Švýcarska je stále populárnější zábavou, která v podzimních a zimních měsících dokonale nahradí grilování. Rakletovat totiž můžete hravě i ve vaší kuchyni.

Raclette - tak trochu jiný taveňák

Grilování patří k létu stejně jako ledový barevný drink nebo koupaliště. Ale co dělat, když už to venku na rozpálené uhlíky není? Rakletovat! Raclette je speciální druh švýcarského sýra, ale zároveň tradiční švýcarský pokrm, který sestává většinou z brambor vařených ve slupce přelitých roztaveným sýrem. A právě to tavení, to je rakletování.

Místo brambor se dají použít také například nakládané cibulky, sušené nebo uzené maso, paprika, rajčata či žampiony. Rakletování je populární právě v zimních měsících, neboť raclette je vydatné jídlo, které zahřeje i zasytí. V restauracích se připravuje většinou tak, že se celá půlka bochníku sýru raclette nebo jiného vhodného druhu na kamenné podložce nebo uchycená ve speciálním držáku přikládá k otevřenému ohni či rozžhavené spirále, dokud se sýr na řezu nezačne rozpouštět a pak se speciálním nožem stírá na talíř. Většina z nás doma ohniště nemá, ale i tak můžete rakletování zkusit doma.

Prodávají se totiž speciální raclette grily, což je zařízení se dvěma patry, přičemž na tom horním bývá plochá deska ke grilování a ve spodní části jsou uloženy malé teflonové opatky. Do nich se nakrájí sýr a po nahřátí grilu se krásně roztaví. Každý z účastníků hostiny má svou lopatku a může si sýr přendat na talíř podle chuti. To dělá z rakletování podobně společenskou zábavu, jakou je právě grilování. 

Jak již padlo, k rakletování není nutné používat pouze přímo sýr raclette. Ale výběr sýra je důležitý, protože ne každý druh je na tavení na grilu vhodný. Vhodné jsou sýry vyrobené ze syrového kravského mléka a zároveň hodně tučné, s plnou až hutnou chutí a s výrazným aroma. Ideální stáří sýra je kolem tří měsíců a dobré je, když má sýr na povrchu voňavou kůrku sýrového mazu. Gurmáni pak mohou experimentovat se sýry, které jsou obohacené o bylinky či koření, například kmínová gouda je silně aromatická.

A na své si přijdou i milovníci plísňových sýrů - na rakletování se nejlépe hodí ty s vnitřní modrou plísní a pokud neseženete pravý francouzský, docela dobře poslouží i obyčejná tuzemská niva. Zkusit můžete dokonce i romadur. Pokud k jídlu vyberete vhodné, ideálně červené víno, je rakletování zkrátka ideální zábava na pomalu, ale jistě se blížící se sychravé podzimní večery s přáteli.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář