Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost
Jemně chrastivý zvuk zralých makovic je našim uším velmi příjemný a stejně tak bývá našim chuťovým buňkám příjemná chuť máku. Někde je pěstování máku zakázáno, zato Česká republika je významným legálním státem, kde se mák pěstuje a odkud se vyváží. Nebylo tomu tak ale vždy.
Trocha makové historie
Mák je známý už několik tisíc let, pěstovali ho například už v Mezopotámii nebo starověkém Egyptě. U nás se začal hojně pěstovat až počátkem 19. století, Češi se dokonce mohou pochlubit několika vyšlechtěnými odrůdami.
Složení potravinářského máku
Kromě téměř zanedbatelného množství morfinu a opiových alkaloidů obsahuje mák velké množství vápníku, železa a zinku, tedy zdraví prospěšných látek. Makový olej obsahuje největší množství kyseliny linolové.
Den buchet
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Mnichovská bílá klobása voní po bylinkách a je šťavnatá. Správně byste ji měli podávat s preclíkem a místo loupání "vycucnout"
Dánské lívance æbleskiver vypadají jako naše vdolky a voní kardamomem. Díky těstu s podmáslím budou krásně nadýchané
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze