Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Zdroj: Unplash, Juan Gomez

Olej je něco jako součást povinné výbavy v kuchyni. Smažíme na něm, dochucujeme jím saláty, zjemňujeme bábovky, marinujeme maso… Zkrátka se bez něj jen těžko obejdeme. Ovšem už dávno neplatí, že nám ve spíži má trůnit jen olej slunečnicový, řepkový nebo olivový. Pojďte s námi poznat i jiné druhy!

Sezamový olej

Sezamový olej se vyrábí světlý a tmavý. Tmavý je z pražených semínek sezamu a hodí se jen pro studenou kuchyni nebo ke krátkému smažení masa, zeleniny či omelet, protože se rychleji připaluje. Na fritování lze použít sezamový olej světlý. Oba dva druhy jsou hojně využívané v asijské kuchyni k ochucení pokrmů a oba mají poměrně výraznou chuť, proto s jejich množstvím ze začátku spíš šetřete. Zkuste jej do některého receptu na asijské jídlo, případně s ním dochuťte květákový krém.

Kokosový olej

Vyrábí se z dužiny kokosů a využívá se zejména v indické a jihoasijské sladké i slané kuchyni. Kokosový olej je v posledních letech hit, ale výživoví odborníci se nemohou shodnout, zda je zdravý, nebo ne. Zatímco jedni tvrdí, že je nezdravý kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, jiní argumentují, že tohle platí jen pro rafinované kokosové oleje. Jisté je, že tento olej skvěle chutná, jídlo nádherně provoní a je lehce stravitelný. Vyzkoušejte jej třeba na smažení lívanců či palačinek nebo do sladkých rýžových kaší, zažijete pak absolutní blaho!

Hroznový olej

Hroznový olej se vyrábí lisováním peciček révy vinné, které vznikají jako odpadní produkt při výrobě vína. Jelikož je na jeden litr oleje potřeba 40 kg zrníček, jde o dražší záležitost. Je proto vyloženě škoda smažit na něm řízky, využijte jej spíše k ochucení salátových zálivek nebo ke krátkému osmažení ovoce či zeleniny, případně s ním ochuťte sladké kaše.

Dýňový olej

Výrazná vůně, tmavě zelenohnědá barva a zajímavá chuť z něj činí parádní dochucovadlo. Dýňový olej se vyrábí z nahrubo nasekaných a opražených dýňových semínek. Jelikož se rychleji přepaluje, do teplé kuchyně se nehodí. Zato vynikne na salátech, je skvělý k závěrečnému dochucení různých hustých krémových zeleninových polévek, kaší nebo rizot. Nejlepší je, když ho zkombinujete s pokrmem, ve kterém už dýně je.

Makový olej

Makovice mají v různých částech světa různou pověst, ale pokud jste se už začínali těšit, pak vás asi zklameme. Olej získávaný ze semen máku nemá žádné omamné účinky. Ale obsahuje značné množství vitamínu E a je dobře stravitelný. Nejlépe se v kuchyni uplatní při dochucení sladkých jídel; zkuste jím pokapat upečený perník, lívance, palačinky nebo jej přimíchejte do snídaňových kaší. Krásně je provoní!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více