Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
6. 7. 2021 Vaření
Olej je něco jako součást povinné výbavy v kuchyni. Smažíme na něm, dochucujeme jím saláty, zjemňujeme bábovky, marinujeme maso… Zkrátka se bez něj jen těžko obejdeme. Ovšem už dávno neplatí, že nám ve spíži má trůnit jen olej slunečnicový, řepkový nebo olivový. Pojďte s námi poznat i jiné druhy!
Sezamový olej
Sezamový olej se vyrábí světlý a tmavý. Tmavý je z pražených semínek sezamu a hodí se jen pro studenou kuchyni nebo ke krátkému smažení masa, zeleniny či omelet, protože se rychleji připaluje. Na fritování lze použít sezamový olej světlý. Oba dva druhy jsou hojně využívané v asijské kuchyni k ochucení pokrmů a oba mají poměrně výraznou chuť, proto s jejich množstvím ze začátku spíš šetřete. Zkuste jej do některého receptu na asijské jídlo, případně s ním dochuťte květákový krém.
Mohlo by vás zajímat
Kokosový olej
Vyrábí se z dužiny kokosů a využívá se zejména v indické a jihoasijské sladké i slané kuchyni. Kokosový olej je v posledních letech hit, ale výživoví odborníci se nemohou shodnout, zda je zdravý, nebo ne. Zatímco jedni tvrdí, že je nezdravý kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, jiní argumentují, že tohle platí jen pro rafinované kokosové oleje. Jisté je, že tento olej skvěle chutná, jídlo nádherně provoní a je lehce stravitelný. Vyzkoušejte jej třeba na smažení lívanců či palačinek nebo do sladkých rýžových kaší, zažijete pak absolutní blaho!
Mohlo by vás zajímat
Hroznový olej
Hroznový olej se vyrábí lisováním peciček révy vinné, které vznikají jako odpadní produkt při výrobě vína. Jelikož je na jeden litr oleje potřeba 40 kg zrníček, jde o dražší záležitost. Je proto vyloženě škoda smažit na něm řízky, využijte jej spíše k ochucení salátových zálivek nebo ke krátkému osmažení ovoce či zeleniny, případně s ním ochuťte sladké kaše.
Dýňový olej
Výrazná vůně, tmavě zelenohnědá barva a zajímavá chuť z něj činí parádní dochucovadlo. Dýňový olej se vyrábí z nahrubo nasekaných a opražených dýňových semínek. Jelikož se rychleji přepaluje, do teplé kuchyně se nehodí. Zato vynikne na salátech, je skvělý k závěrečnému dochucení různých hustých krémových zeleninových polévek, kaší nebo rizot. Nejlepší je, když ho zkombinujete s pokrmem, ve kterém už dýně je.
Makový olej
Makovice mají v různých částech světa různou pověst, ale pokud jste se už začínali těšit, pak vás asi zklameme. Olej získávaný ze semen máku nemá žádné omamné účinky. Ale obsahuje značné množství vitamínu E a je dobře stravitelný. Nejlépe se v kuchyni uplatní při dochucení sladkých jídel; zkuste jím pokapat upečený perník, lívance, palačinky nebo jej přimíchejte do snídaňových kaší. Krásně je provoní!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek právě roste. Mladé listy skvěle dochutí polévky a slané koláče. Víme, jak ho nezaměnit s jedovatou konvalinkou
Opravdu je kokosový olej zdravý zázrak na hubnutí? Tady jsou fakta!
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 12 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 20 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09