Lahodná povidla povznesou každý moučník o úroveň výše
Povidla mají sladkou chuť, která se odvíjí od odrůdy ovoce a množství použitého cukru. Mají hladkou, krémovou nebo lehce zrnitou texturu a jsou bohatá na přírodní ovocné aroma. Jsou oblíbeným způsobem, jak zachytit a uchovat čerstvou chuť ovoce na celý rok.
Druhy povidel
Úplně nejčastěji se setkáte se švestkovými povidly, které jsou také nejoblíbenější. Dále si pak můžete pochutnat na hruškových nebo jablečných povidlech. Povidla jsou typická tím, že se vaří (případně pečou v troubě) bez přidání dalších ochucovadel až do zhoustnutí, ale můžete je ale ozvláštnit různými příchutěmi, jako jsou skořice, vanilka či perníkové koření.
Využití povidel v kuchyni
Povidla najdou své využití především ve sladké kuchyni.
- Nejvíce se povidla hodí do koláčů a buchet, často v kombinaci s mákem/tvarohem,
- můžete si je však namazat jen tak na toust či čerstvý chléb,
- jsou ideální na různé bramborové placky, vopelky či lokše,
- skvěle se hodí do sladkých kynutých knedlíků,
- používají se ale také do sladkých omáček k masu atd.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
Prvorepubliková dieta: Inspirujte se jídelníčkem našich předků a buďte zdravější