

Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Suroviny 6 porcí
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- švestková povidla (1 sklenička 440 g)
- Omáčka:
- kvalitní vanilkový pudink
- 700 ml mléka
- cukr krupice dle chuti
- 2 dl rumu
- Na posypání:
- mletý mák
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. V míse promíchejte s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto, které nechte pořádně nakynout.
Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout.
Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličkou, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabudou.
Krém: 500 ml mléka dáme vařit s cukrem. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem.
Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Poznámka od kuchařky
Recept je od L.A. CREATIVE FOOD, který jsem trochu upravil.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
-
EvaSucha: Mohlo vám prekysnúť cesto alebo ich dlho varíte. Ja stredne veľké varím vo vode 7 minút na miernom ohni. Ak máte menšie stačí im 5 minút. Tiež ich pri vyberaní popichám. Na pare sa mi nedaria.
-
EvaSucha: já vařím všechny knedlíky v páře.
-
Dobrý den. Může mi někdo poradit co dělám špatně? V hrnci jsou krásně nadychane. A jak je vyndám (propicham.. Nepropicham.) tak se vždy srazí
-
Lenunka:
určitě v pohodě, od toho to tu je , takže každá rada pak drahá, to znám sám
-
bystrouska: no já to vždycky dělám, ale tady to psané není, tak se radši ptám
Jurgen.k: Zdravím, díky za reakci, já jsem tu právě našla ještě podobný recept na tento knedlík a ani tam se nepropíchává, tak lepší je se zeptat než to pak zvrtat
-
Lenunka: Zdravím
, knedlíky jsem po uvaření nepropíchával a nesrazili se , drželi tvar krásně do druhého dne v lednici.
-
Lenunka: Já jsem je propíchla, jsem tak zvyklá, a popravdě ani mě nenapadlo, že bych to neudělala
-
Včera uvařeno, snězeno a moc chutnalo. Já knedlíky teda vařila v páře a propichovala. Výborné. Děkuji za recept
-
mám technický dotaz, knedlíky se po uvaření nepropíchají? nesrazí se to?
-
Před chvílí jsme knedlík dojedli, je výborný
, jemný až mechový
.
-
bystrouska:
taky jsem je zkoušel poprvé a opravdu za ten výsledek to stojí
, tak to jsem rád krajanko
-
Knedlíky vypadají moc jedle
, ráda bych je vyzkoušela. Manžel sice ovocné knedlíky nejí
, ale tyto se plní povidly a ty má moc rád, tak snad udělá výjimku
.
Jinak jsme krajané, já bydlím kousek od Kladna (cca10km) a na Kladně pracuji.
-
Kdysi jsem jedla něco hodně podobného v Rakousku a bylo to moc dobré.
Pak jsem si na to jednou vzpomněla a zaexperimentovala - klasické "blbouny" jsem naplnila odpeckovanými višněmi a dokončila dle receptu - polít vanilkovou omáčkou a posypat mákem s cukrem...kombinace višně + mák + vanilková omáčka neměla chybu. -
gogyna:
-