Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

Jurgen.k Kuchař: Jurgen.k

Doba přípravy: 1 hodina 6 porcí Sladká jídla 6 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
250 ml mléka
50 g cukru krupice
2 vejce
1/2 lžičky soli
Náplň:
švestková povidla (1 sklenička 440 g)
Omáčka:
kvalitní vanilkový pudink
700 ml mléka
cukr krupice dle chuti
2 dl rumu
Na posypání:
mletý mák
moučkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. V míse promíchejte s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto, které nechte pořádně nakynout.

  2. Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
    Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout.
    Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.

  3. Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličkou, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabudou.

  4. Krém: 500 ml mléka dáme vařit s cukrem. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem.
    Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.

Poznámka

Recept je od L.A. CREATIVE FOOD, který jsem trochu upravil.

A dále všechny recepty jsou na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou"(Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 685 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

  • bystrouska bystrouska

    Před chvílí jsme knedlík dojedli, je výborný :yes::yes:, jemný až mechový:-)<3.

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k(autor receptu)

    bystrouska: :-) taky jsem je zkoušel poprvé a opravdu za ten výsledek to stojí :yes: , tak to jsem rád krajanko :-);-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Knedlíky vypadají moc jedle :yes:, ráda bych je vyzkoušela. Manžel sice ovocné knedlíky nejí :-(, ale tyto se plní povidly a ty má moc rád, tak snad udělá výjimku:-).
    Jinak jsme krajané, já bydlím kousek od Kladna (cca10km) a na Kladně pracuji :-K.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Kdysi jsem jedla něco hodně podobného v Rakousku a bylo to moc dobré. :-K
    Pak jsem si na to jednou vzpomněla a zaexperimentovala - klasické "blbouny" jsem naplnila odpeckovanými višněmi a dokončila dle receptu - polít vanilkovou omáčkou a posypat mákem s cukrem...kombinace višně + mák + vanilková omáčka neměla chybu.

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k(autor receptu)

    gogyna: ;-):yes:

    Odpovědět

  • gogyna gogyna

Zapomněl/a jsem heslo