Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Hitem internetu mezi cukráři a cukrářkami se v poslední době stávají retro moučníky a zákusky. Jedním z nich jsou pražské koule. Je to lahodný zákusek, sestávající ze dvou piškotových buflerů spojených kakaovým krémem, obalených sirupem a sekanými praženými oříšky, a nakonec namočených v čokoládové polevě.
Zákusek pražské koule je poměrně pracný, ale pro cukrářské nadšence je jeho zvládnutí zajímavá výzva. Upéct piškotové buflery není nic příliš složitého. I s krémem si jistě poradíte. Trochu vás může potrápit vaření sirupu a následné obalení. Křupavou polevu už máte nacvičenou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto na buflery
- Žloutky šleháme s vodou do světlé pěny.
- Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh.
- K žloutkové pěně přidáme přesátou mouku a opatrně zabalíme sníh z bílků.
- Připravíme si plech s papírem na pečení.
- Sáčkem s hladkou špičkou tvoříme buflery o průměru asi 3–4 cm. Na spodní část pečicího papíru si kroužky předkreslíme dál od sebe, protože v troubě nabydou.
- Pečeme s horkovzduchem při 160 °C nebo bez něj při 180 °C do zrůžovění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Krém do pražských koulí
- Na oříškový krém zalijeme čokoládu (příp. také oříškovou pastu) horkou smetanou, necháme změknout a rozmícháme.
- Zchladlou hmotu vyšleháme se změklým máslem.
- Krémem spojíme dva a dva buflery k sobě a necháme vychladit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem obalit Pražské koule
- Na určení správné teploty sirupu potřebujeme cukrářský teploměr.
- Také si připravíme sekané pražené oříšky. Většinou to bývají lískové, ale dobře poslouží i levnější arašídy.
- Lískové oříšky opražíme na plechu v troubě, vymneme ze slupek a nasekáme.
- Cukr svaříme s vodou na hustý sirup, rozvar musí mít teplotu 113 °C.
- V sirupu a hned i v oříškách obalíme všechny koule. Necháme ztuhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Křupavá čokoládová poleva
- Připravíme křupavou čokoládovou polevu.
- Obalené koule v ní namočíme a necháme zaschnout.
Ať se dílo podaří!
Tip: Naše šikovná uživatelka už před lety recept na tento zákusek přidala do naší databáze. Můžete to zkusit i podle ní.
Máte ještě nějaké další tipy nebo rady? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Jak připravit úžasnou čokoládovou polevu? Není to tak složité, jak se zdá. Vyzkoušejte ji podle názorného videa
Pražské koule, recept na slavný retro zákusek s krémem uvnitř a čokoládou zvenku z pořadu Peče celá země
Komentáře