Pražské koule, recept na slavný retro zákusek s krémem uvnitř a čokoládou zvenku z pořadu Peče celá země
20. 1. 2024 Vaření
Znáte pražské koule? Tak právě tento polozapomenutý zákusek českých cukráren byl předmětem další technické výzvy již třetího dílu pořadu Peče celá země. Za hodinu a půl jich měli soutěžící udělat přesně 14, jednu jako druhou, a nebyla to žádná legrace. Kouličky obalené v čokoládě a posypané oříšky ale chutnají tak skvěle, že si je možná rádi připravíte i doma.
Retro dezert českých i slovenských cukráren
Pokud zrovna nepatříte k pamětníkům tradičních českých cukráren, možná jste o pražských koulích ještě nikdy neslyšeli. Z českých cukráren po roce 1989 postupně téměř vymizely, na Slovensku si je ale ponechali a v místních cukrárnách je dodnes prodávají jako pražské gule.
Postupně se k nim ale některé české cukrárny vracejí, koupit si je můžete i v jedné z těch pražských nejvyhlášenějších, a sice U Myšáka.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiná brambora
Pražské koule trochu připomínají dodnes i u nás populární moučník brambora. Vnitřek mají dost podobný, liší se však sladkým obalem. Zatímco brambory jsou potáhnuté marcipánem nebo potahovací cukrářskou hmotou, pražské koule jsou zalité čokoládou a navíc posypané křupavými arašídy nebo jinými oříšky, třeba lískovými, které použili soutěžící v Peče celá země.
Základem jsou domácí piškoty
I když na první pohled zákusek vypadá jako nějaké nepečené koule, uvnitř se ukrývá překvapení. Základem pražských koulí, stejně jako brambor, jsou totiž dva buflery - malé korpusy z nadýchaného piškotového těsta.
Buflery jsou vlastně větší piškoty, které se používají nejen do koulí, ale i jako podložka pro indiánky, likérové špičky nebo pod kokosky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pražské koule jako z Peče celá země
Pokud vás tento zákusek zaujal nebo na něj vzpomínáte s nostalgií, neboť ho nemůžete nikde sehnat, udělejte si ho rovnou doma podle receptu z pořadu Peče celá země. Koulí vám vznikne 14 - stejně jako měli udělat soutěžící. Pak už záleží jen na vás, zda si je také naaranžujete do pyramidy nebo rovnou sníte z talířku. A jak je tedy připravíte?
Na buflery budete potřebovat: 2 vejce, 30 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky a 15 g vody. Na oříškový krém si připravte: 40 g 55% hořké čokolády, 40 g 33% smetany ke šlehání, 40 g másla, 40 g 100% lískoořískové pasty. Na cukrový rozvar: 300 g krupicového cukru, 130 g vody a 150 g sekaných lískových oříšků. Na čokoládovou polevu: 200 g hořké čokolády + 50 g kokosového oleje, 100 g mléčné čokolády + 25 g kokosového oleje a 100 g karamelové čokolády.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky a cukr společně vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky lehce prošlehejte s vodou, přidejte asi třetinu mouky a promíchejte. Ihned spojte s ušlehaným sněhem, následně vmíchejte zbytek prosáté mouky.
- Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10 mm nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení buflery o průměru 4 cm (minimálně 28 kusů). Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C horkovzduch dozlatova asi 15-20 minut.
- Čokoládu a oříškovou pastu zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte dohladka. Nechte zchladnout a zhoustnout, pak zašlehejte máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na polovinu buflerů, spojte je s druhou polovinou a dejte zatuhnout.
- Cukr s vodou svařte na teplotu 113 °C. Do rozvaru máčejte postupně ztuhlé koule a ihned je obalujte v pražených lískových oříšcích. Nechte vychladnout.
-
Čokolády odděleně rozpusťte a postupně v nich namočte všechny koule. Vytvořte 8 hořkých, 4 mléčné, 2 karamelové koule. Pokud chcete, servírujte je v pyramidě na čtvercovém talíři. Koule sestavte do pyramidy o třech patrech, tak aby v každém byla viditelná jen jedna barva. Ale samozřejmě, že můžete koule namočit jen v jednom druhu čokolády a dát si je zkrátka na talířek jen tak. I bez pyramidy budou výtečné!
Na fotografie z jednotlivých dílů pořadu Peče celá země se můžete podívat v naší fotogalerii:
Peče celá země: Třetí řada soutěže Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Souboj o nejlepšího amatérského pekaře můžeme na obrazovkách v Česku sledovat již potřetí, a to od 6. ledna každou sobotu ve 20:10 na ČT1.
Sladké i slané výtvory soutěžících ohodnotí Josef Maršálek a Míša Landová, nebude chybět ani moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Recepty z pořadu najdete na stránkách České televize
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Indiánky jako z cukrárny připravíte snadno. Aby sněhová náplň byla vláčná, jemná a nadýchaná, stačí ji vylepšit o jednu důležitou ingredienci
Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový