Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to
27. 7. 2022 Ostatní
Náš národ patří mezi velké milovníky houbaření. Ale ne každý ví, jak správně sbírat houby a jak s nimi zacházet. Nehledě na četné otravy houbami, i tato fakta potřebujete znát.
Jak na houbaření
Milujete nejrůznější pokrmy z hub a čekáte, kdy konečně pořádně porostou? Houbaření je, kromě pohody v přírodě, i taková malá věda se svými pravidly, která se vyplatí respektovat. Seznamte se s důležitými zásadami.
Mohlo by vás zajímat
Kdy vyrazit do lesa na houby
Houby rostou celoročně. Záleží na druhu, který chcete sbírat, protože často rostou pouze v určitém období. Hlavní houbařská sezóna trvá od června do začátku listopadu. Na houby je nejlepší vyrazit po ránu. Důvodem je to, že po nasbírání nebudou zapařené, protože není tolik teplo. A kam jít sbírat houby? Vždy jsou doporučovaná vlhčí místa, údolí a břehy potůčků. Na suchých místech houby víceméně nerostou. Co se týká druhů lesa, tak třeba hřib hnědý najdete nejčastěji pod vysokými borovicemi. V listnatých a smrkových lesích zase můžete sbírat hřiby smrkové. Velmi opatrní buďte v zahraničí, hlavně v jiných klimatech. Houba, která je podobná na vám bezpečně známou, nemusí být jedlá, jak očekáváte.
Jak se připravit na sběr hub
Nestačí se jen tak sebrat a jít. Na houby byste měli mít nějaké vybavení. Určitě je dobré mít s sebou košík s utěrkou nebo šátkem na zakrytí, aby do něj nenapadaly nečistoty. Další variantou je košík s víkem. Dále potřebujete nůž na čištění hub, hodí se i mobil, kdybyste se ztratili. Ideální je ovšem jít do lesa alespoň ve dvou.
Které houby sbírat
Sbírejte jen ty houby, u kterých jste si bezpečně jisti, že je znáte. Nikdy je neurčujte podle jednoho znaku. Řada z nich se dá dobře zaměnit a někdy může být omyl osudový. Není pravdou, že jedovaté houby nejsou okousané a červivé. Na plže toxiny škodlivé pro člověka totiž nepůsobí i okousaná houba tedy může být jedovatá. Na zdravotní komplikace stačí často málo, třeba jen olíznutí houby. Důležité je také vědět, že některé houby jsou jedovaté zasyrova, ale po alespoň 20 minutách tepelné úpravy je můžete sníst (třeba muchomůrka růžovka, hřib koloděj, čirůvka fialová). Kromě toho, že houbu bezpečně poznáte, sbírejte jen zdravé a mladé houby. Ty staré mohou být plesnivé, některé se stárnutím stávají nejedlé.
Jak připravit houby nakyselo
Jak sbírat houby
Správný postup sebrání houby je plodnici opatrně vykroutit. Jen celou houbu můžete správně posoudit a zařadit, protože některé jsou charakteristické podle nohy nebo jiné části. Po zkontrolování a přiřazení můžete nožíkem očistit nohu a zbytky nechat na místě. Houbu hned dejte do košíku, kam proudí vzduch, a přikryjte ho hadříkem. Nikdy houby nedávejte do igelitového sáčku, protože se nesmí zapařit. Pak by vám totiž i jedlé houby mohly způsobit zdravotní komplikace.
Také myslete na to, že houby jsou hůře stravitelné, a proto zvažte, jestli je jíst k večeři.
Zdroje informací:
https://pardubice.rozhlas.cz/jidla-z-hub-se-ohrivat-muzou-mleko-na-otravu-vubec-nepomaha-rika-mykolozka-6038666
https://www.myko.cz/houby/jedovate-houby/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Barevné houby v našich lesích. Jaké houby se sbírají, které jsou nejlepší a jak vypadá moderní houbaření?
Naložte si houby do octa. Získáte dokonalou pochutinu, která se hodí k steaku i do polévky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06