Jednoduchý houbový guláš zvládnete raz dva. Pozor si musíte dát pouze na jednu věc!
18. 9. 2021 Vaření
Také patříte do obrovské rodiny houbařů a jak je to jen možné, vyrážíte do lesa a vracíte se s plným košíkem? Pak máte kolikrát možná z té omamné vůně neodolatelné nutkání uvařit si něco rychle a hned. Houbový guláš může být tím pravým jídlem!
Houbové recepty
Houby jsou natolik univerzální surovina, že je využijete kromě sladké kuchyně snad do všeho. Připravit se dají jako lákavý předkrm, třeba v podobě houbové pomazánky nebo křupavých houbových škvarků, bývají součástí mnoha polévek i omáček a dá se z nich uvařit i parádní guláš, který nadchne vegetariány i „masožravce“. Příprava tohoto jídla je navíc velice jednoduchá a rychlá. Zvládnou to kuchařští začátečníci i starší děti. Jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Základem je cibule
Na parádní houbový guláš potřebujete jen cibuli, čerstvé houby, olej či sádlo, mletou sladkou papriku, sůl, pepř, česnek, kmín, mouku a vývar. Nejdříve začněte cibulí, kterou oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pak ji osmahněte v hrnci na rozehřátém tuku. Smažte cibuli pozvolna, aby změkla a byla medově hnědá, ale nesmí se připálit, guláš by pak získal lehce nahořklou příchuť. Osmahnutou cibuli zaprašte moukou a mletou paprikou a velmi krátce osmahněte. Na papriku je taky potřeba dávat pozor, rychle se připálí. Cibulovou směs zalijte vývarem, důkladně prošlehejte, přidejte houby, kmín, sůl, pepř a utřený česnek a společně vše vařte doměkka. Tohle je naprostý základ a jak na něj si můžete zopakovat v našem videu. Ale řekneme si ještě, jak se dá základní guláš vylepšit.
Skromné vychytávky
Jednoduché jídlo skýtá velkou výhodu. Můžete drobnou změnou parádně ovlivnit výslednou chuť. U houbového guláše to je několik věcí. Například lze guláš připravovat na sádle se škvarky. Postupujte následovně: Na rozehřátém sádle osmahněte škvarky, pak přidejte houby, sůl a kmín a poduste doměkka. Až poté houby zaprašte moukou a paprikou a zalijte vývarem. Při dušení se z hub krásně uvolní šťáva a dodá to guláši intenzivnější chuť. Potřebujete-li vydatnější jídlo, osmahněte na sádle nejdříve na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a k dušeným houbám přidejte ještě na kostičky nakrájené brambory. Vše vařte společně do změknutí. Anebo připravte houbový buřtguláš. Postupujte stejně jako v předchozím případě a společně s bramborami přidejte k houbám také nakrájený točený salám. Jak vidíte, možností je hodně. A kdo chce mít jídlo bez lepku, může guláš zahustit nastrouhanými syrovými bramborami, kdo bez masa, obejde se bez slaniny i masového vývaru. I zeleninový či houbový vývar chuť guláše parádně pozvedne. Tak ať vám chutná!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavá pivní sláma. Hranolky z chleba jsou vynikající levnou a rychlou chuťovkou a báječné jsou nejen k pivu
Jednoduchý irský chléb kypřený sodou zvládnou i úplní začátečníci
Hovězí roštěnky na cibuli krok za krokem: Na jejich dokonalou šťavnatost a měkkost stačí znát několik osvědčených fíglů