Domácí kuřecí nugety chutnají lépe než z fast foodu díky triku s mrazákem. Příprava je snadná, chuť vynikající
21. 3. 2023 Vaření
Kuřecí nugety neboli chicken nuggets jsou typickou specialitou fast foodů a obzvláště děti je milují pro jejich křupavost. Dopřát jim tuto ne zrovna zdravou dobrotu můžete i s čistým svědomím. Domácí kuřecí nugety nejsou složité na přípravu a s našimi tipy si na nich pochutnáte vy i děti více než v oblíbeném řetězci.
Vyplatí se kuřecí nugety vyrobit doma?
Ceny za chicken nuggets ve fast foodech se mohou lišit podle lokality i výhodných nabídek. Orientačně však za výhodné balení 20 kuřecích nuget zaplatíte asi 220 korun. Stejné množství vyrobíte z přibližně 500 g kuřecích prsou, které vyjdou na 110 korun. Dále se na nugety použije mouka (10 Kč), kukuřičný škrob (10 Kč), trochu mléka (2 Kč), vejce (6 Kč), koření (5 Kč) a větší množství oleje (30 Kč). Připočítat musíme i asi 5 korun na spotřebované energie. Dohromady tedy vyjde 20 kousků domácích kuřecích nuget na 178 korun.
Mohlo by vás zajímat
Jak na křupavé kuřecí nugety
Základem pro výrobu chicken nuggets je maso z kuřecích prsou, které pokud možno nezbavujte tučných částí. Ty dodají nugetám více chuti. Maso umelte v mlýnku nebo pomocí sekáčku. Dá se koupit i mleté kuřecí maso, u kterého ale nelze přesně určit kvalita vstupního produktu. Další možností je nechat si kuřecí prsa namlet přímo u řezníka. Výhodou domácího pomletí pomocí sekáčku je, že si sami můžete zvolit hrubost kousků.
Z koření kromě soli a pepře budete potřebovat sušený česnek a sušenou cibuli, které se dají sehnat v každém supermarketu. Koření se dá přidat k masu už během mletí.
Mleté maso smíchané s kořením vytvarujte do menších nugetek a prozatím odložte na pečicí papír. Takto připravené kousky se nechají asi 2 hodiny v mrazáku. Jednak to zajistí, že se budou snadno obalovat, a také si po usmažení zachovají šťavnatost a stejnou strukturu, jako znáte z fastfoodu.
Obalování kuřecích nuget probíhá ve 2 fázích. V první fázi se použije směs hladké mouky, škrobu a soli, následně se nugeta vykoupe ve vajíčku smíchaném s mlékem, poté se obalí opět v první směsi. Jakmile jsou takto obalené všechny kousky, přichází na řadu druhá fáze obalování v těstíčku, po které se ihned vkládají kuřecí nugety do rozehřátého oleje. Těstíčko se skládá z hladké mouky, škrobu, vody, soli a pepře.
Olej na smažení se dá použít slunečnicový nebo řepkový a měla by ho být dostatečná vrstva, aby se nugety nepřichytávaly ke dnu nádoby. Použijete-li méně oleje, je třeba nugety obracet v polovině smažení.
Smažení se rovněž provádí ve 2 fázích. Nejprve se nugety předsmaží asi 1 minutu při střední teplotě a nechají odpočinout, poté se při vyšší teplotě dosmaží. Dvoufázové smažení zajistí krásně křupavou krustu, která je typická pro fastfoodové chicken nuggets.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kuřecí nugety
Na 500 g kuřecích prsou použijte přibližně 1 zarovnanou lžičku soli, větší špetku pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku sušené cibule. První obalovací směs se skládá z 1 hrnku hladké mouky, ½ hrnku kukuřičného škrobu a větší špetky soli. Druhou směsí bude 60 ml mléka a 1 vejce, na těstíčko si připravte 1 hrnek hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml vody, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Na smažení se spotřebuje asi 500 ml oleje. Jak na to?
Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky, přidejte sůl, pepř, česnek, cibuli a pomocí sekáčku nebo mlýnku na maso pomelte nahrubo. Z masa vytvarujte menší nugety které odkládejte na pečicí papír. Kuřecí nugety nechte i s pečicím papírem asi 2 hodiny v mrazáku.
Připravte si 3 misky na obalovací směsi:
- V první smíchejte mouku, škrob a sůl
- V druhé rozšlehejte vejce společně s mlékem
- V třetí rozmíchejte mouku, škrob, vodu, sůl a pepř pomocí metličky. Těstíčko by mělo mít konzistenci asi jako hustší palačinkové a hrudky v něm nejsou na škodu. Naopak vytvoří na povrchu nuget skvělou krustu.
Nejprve obalte mražené kuřecí nugety v první misce, poté namočte do druhé misky a opět vraťte do první. Takto obalte všechny kousky a mezitím nechte rozehřát olej na střední teplotu.
Jednotlivé kousky namáčejte do těstíčka, nechte lehce okapat a ihned vložte do oleje na asi 1 minutu. Ještě světlé předsmažené nugety nechte 5 – 10 minut odpočinout, olej rozehřejte na vyšší teplotu a nugety do něj opět ponořte. Poslední fáze smažení dozlatova bude trvat asi 3 – 4 minuty.
Zdroje informací:
mcdonalds.cz
albertdomuzdarma.cz
kosik.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Hubnutí na cestách: Jak se dietně najíst ve fastfoodu a nepřibrat? Tyhle tipy zaženou hlad!