Laďka Něrgešová prozradila recept na vláčného beránka: Ukázala i fígl, jak ho bez potíží vyklopit z formy
26. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří a uvědomují si to i ti, kteří jinak tyto svátky moc neslaví. Například moderátorka Laďka Něrgešová na sociální síti přiznala, že Velikonoce ji „moc neberou“, ale beránek ano. A rovnou nabídla jednoduchý recept, dokonce s velmi podstatnou radou.
Není jen jeden beránek
Beránek je tradiční pečivo, které je neodmyslitelně spjaté s Velikonocemi, a to především v křesťanských zemích. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spojena s různými symboly a významy.
Na pečení oblíbeného velikonočního pokrmu existují různé druhy a velikosti forem, od malých po velké, od jednodílných po dvoudílné. Z nich by měl údajně jít beránek lépe vyjmout.
Mohlo by vás zajímat
Trik spočívá v sádle
Jak ovšem sdělila na svém facebookovém profilu Laďka Něrgešová, trik na snadné vyklopení beránka tkví ve vymazání formy. „Bojíte se, že mu urvete hlavu při výklopu? Namažte formu sádlem! Půjde dobrovolně a rychle!“ napsala moderátorka pořadu FTV Prima Showtime na sociální síti.
Zároveň se také podělila o to, jak na ni dopadá jarní únava a přiznala, jaký má vztah k blížícím se svátkům. „Já Velikonoce úplně nemusím, ale beránka mám ráda,“ přiznala Něrgešová. „Mám pro vás beránka, který je tak jednoduchý - prostě mrsk, mašle a je to,“ dodala s úsměvem. Že si nevymýšlela, dokazuje video s postupem, jak na skvělou sladkou dobrotu.
Moderátorka nebo pekařka
Něrgešová se o své kulinářské umění dělí se svými sledujícími na Facebooku pravidelně. Velikonocům se věnovala již v příspěvku o přípravě jidášů nebo slaných koláčů. Její svatomartinské rohlíčky, které představila vloni, měly také velký úspěch a populární moderátorka, známá například z pořadu Farmář hledá ženu, se za ně dočkala mnoha pochvalných komentářů.
Velikonoční beránek Laďky Něrgešové
Na přípravu rychlého a snadného receptu budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu ve vaničce, kůru z 1/2 citronu, 180 g másla, 2 cl tuzemáku, 220 g pologrubé mouky, prášek do pečení, lžičku soli a sádlo.
Jak na to?
- Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Vše promíchejte.
- Přidejte tvaroh, nastrouhanou kůru z půlky citronu, rum a rozpuštěné máslo. Opět promíchejte.
- Do druhé misky nasypejte mouku, prášek do pečení a sůl. Rukou promíchejte a vsypte do mísy se směsí s vejci. Stěrkou pečlivě zamíchejte do hladké hmoty.
- Formu na beránka vytřete sádlem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě, předehřáté na 180 stupňů, zhruba 55 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
- Po upečení a vyklopení z formy nechte beránka vychladnout, pocukrujte, přidejte mašli a máte hotovo.
Náš tip: Připravit si vynikajícího velikonočního beránka můžete také podle našeho videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy