Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
16. 5. 2024 Ostatní
Naše nyní devítiletá dcera Áňa má už celiakii skoro dva roky a za tu dobu už jsem si našla pár receptů na moučníky, o nichž vím, že mi fungují. Stále ale zkouším i něco nového. A tak jsem se pustila do jednoho moučníku podle Josefa Maršálka. Místo klasické mouky je v něm totiž jen mandlová a kokos.
Z čeho péct při celiakii?
Jak už jsem psala v jednom z předchozích dílů našeho seriálů Máma a bezlepková Áňa, jedním z největších problémů při přechodu na bezlepkovou dietu kvůli zjištění celiakie u naší tehdy sedmileté dcery Aničky, pro mě bylo to, že bych najednou měla přestat péct z jednoho druhu mouky.
Samozřejmě to jde, v případě bezlepkových mouk se vám ale může moučník snadno pokazit, neboť tyto mouky zkrátka reagují jinak. A tak přestože jsem dosud experimentovala třeba s moukami celozrnnými nebo špaldovou, abych pekla o trochu zdravěji, najednou jsem byla postavena před skutečnost, že nejlepších výsledků dosáhnu, když budu používat různé směsi mouk.
Ty ale obsahovaly spoustu dalších, pro mě na první pohled zbytečných přídavků, jako třeba škroby nebo gumu guar a s těmi jsem zkrátka měla trochu problém.
Mohlo by vás zajímat
Bezlepkové recepty od Josefa Maršálka
Říkala jsem si proto, že určitě musejí být moučníky, které budou báječně chutnat a nebudu do nich muset dávat tyto různé moučné mixy. A tak mě přímo nadchlo, když se mi dostala do ruky kuchařka Čas na pečení 2 od cukráře Josefa Maršálka, který ji vytvořil ve spolupráci s herečkou Terezou Bebarovou. Dvojice, která spolu úspěšně provází oblíbený pořad Buchty po ránu, společně píše i kuchařky. A jde jim to taky výborně!
Právě v již zmíněné druhé kuchařce je i jedna kapitola věnovaná alternativnímu pečení. V té autoři nabízejí recepty bez klasické pšeničné mouky. Mouku zde nahrazují mák, mleté mandle, oříšky, kokos, ovesné vločky a dokonce i fazole!
Tak jsem se rozhodla hned něco vyzkoušet.
Mandle a kokos
Zaujala mě jednoduchá buchta z mandlové mouky a kokosu nazvaná Torta de Santiago. Mandle má totiž naše bezlepková Anička hodně ráda a kokos vlastně taky, tak to byla jasná volba. Na koláči se mi líbilo i to, že se do něj nepřidává ani žádný prášek do pečiva.
Jen se celá vejce smíchají s cukrem, pak se nad vodní lázní nahřejí a nakonec vyšlehají. Těsto je sice trochu hutnější, ale to u nás nikomu nevadilo. Teda jen naší mladší Dorce, ale ta teď má nějaké vzdorovité období a na každé jídlo, které před ni postavím na stůl, řekne, že to nejí.
S marmeládou nebo kokosem?
Kombinace kokosu a mandlí možná slibuje vydatný a přeslazený dezert. Tento ale příjemně odlehčuje citronová kůra a šťáva, které mu dodávají svěží vůni a chuť.
Josef Maršálek nakonec koláč ještě potírá borůvkovou marmeládou, ale tu už naše holky spořádaly na palačinkách, tak jsem buchtu jen posypala moučkovým cukrem smíchaným s kokosem a dozdobila jahodami.
Nejvíc mě ale potěšilo, že Aničce koláč moc chutnal a na posezení snědla rovnou dva kousky. A tak jej rovnou zařazuji do svého koláčového repertoáru. A zde přináším recept, který jsem podle Josefa Maršálka dodržela úplně přesně.
Budete potřebovat: 4 vejce velikosti M, 170 g cukru krupice, šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu, 2 g soli, 150 g mandlové mouky, 75 g jemně strouhaného kokosu. Na dozdobení případně: 100 g borůvkového džemu, 200 g borůvek a kokosové hoblinky.
- Vejce s cukrem smíchejte a ve vodní lázni nahřejte na teplotu 45 °C (neměřila jsem to, zkrátka odhadem). Poté směs mixérem vyšlehejte do objemné pěny, do které zamíchejte šťávu a kůru z citronu, sůl a opatrně mandlovou mouku se strouhaným kokosem.
- Tuto hmotu ihned přesuňte do koláčové formy o průměru cca 20 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C, program horkovzduch, asi 30 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nezůstane suchá. Korpus nechte dobře vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyjměte.
- Borůvkový džem lehce nahřejte, smíchejte s borůvkami a povrch koláče touto směsí potřete. Dozdobte kokosovými hoblinkami.
Naše zkušenosti z redakce:
- Hned po mě vyzkoušela recept i šéfredaktorka Šárka a ta ještě horký koláč polila kokosovým mlékem z plechovky (stačí 1/2 plechovky) a bohatě posypala kokosem. Koláč byl díky tomu neskutečně vláčný.
- Stejně tak lze koláč polít neušlehanou smetanou (místo kokosového mléka), ale nepřežeňte to, stačí ho jen pokropit.
- Ani jedna jsme neměřily teplotu vajec při nahřívání, a přesto se to povedlo. Pochopitelně se vajíčka nad párou nesmějí nahřát moc. Máte-li doma teploměr, držte se zadání Josefa Maršálka.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Náš tip: Máte-li rádi kokos, můžete si upéct tuto kefírovou buchtu podle našeho video receptu. Jen je nutné vyměnit mouku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Švédský mandlový dort z obchodu IKEA: Recept na legendární královský dezert je jednoduchý a zvládne jej každý
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Náš život s celiakií aneb O tom, zda má cenu péct všechno nadvakrát a jak nám chutná bezlepkové pečivo