Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
V období Vánoc je slazené mléko neboli salko vyhledávanou surovinou. Používá se do různých druhů cukroví i na přípravu vánočních likérů. Poradíme vám, jak si ho můžete vyrobit doma a ušetřit tak nemalé peníze.
Rafaelo kuličky, domácí baileys, medové kuličky nebo vosí hnízda, to je jen malý výčet pochoutek, které se připravují na Vánoce ze slazené mléka. Pokud na salko nenatrefíte v obchodě za akční cenu, může se výroba cukroví prodražit, proto určitě vyzkoušejte náš recept na domácí verzi salka, která vám nezabere mnoho času a chutná naprosto fantasticky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí Salko
Skládá se pouze ze tří surovin, které máte určitě doma. Na jednu dávku, ze které bude zhruba 150 g salka, budete potřebovat 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.
- Vezměte si kastrůlek s nepřilnavým povrchem a nalijte do něho mléko, přidejte cukr, máslo a rychle přiveďte k varu.
- Následně ztlumte plamen a vařte za stálého míchání zhruba 20 minut.
- Mléko by mělo při rychlejším míchání ke konci pěnit.
- Pozn.: Může se vám zdát, že salko nemá tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté, stejně jako salko z plechovky.
- Tip: Pokud budete do cukroví potřebovat karamelové salko, nejlépe se vám ho povede zkaramelizovat tak, že uvařené salko přelijete do zavařovací sklenice, uzavřete víčkem a pozvolna vaříte ve vodní lázni zhruba 1,5 hodiny.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 7 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře
26. 12. 2023 09:35
18. 12. 2023 18:00
16. 12. 2023 10:15
16. 12. 2023 10:15
15. 12. 2023 09:27
14. 12. 2023 13:16