Jak připravit holandskou omáčku. Video vás naučí sice zjednodušenou, ale vynikající verzi
Máslo, žloutek a voda či víno jsou základní suroviny, které se schovávají pod světoznámou omáčkou. Pravá holandská omáčka je na přípravu poměrně náročná, ale její rychlá verze je skutečně lahodná a mnohem jednodušší. Vyzkoušíte ji?
Ačkoliv nás název omáčky táhne k severu Evropy, omáčka má kořeny ve Francii a název jí dalo holandské máslo, které patřilo mezi nejkvalitnější. Jejích variant existuje mnoho, my jsme pro vás připravili zjednodušenou verzi:
- 70 g másla přivedeme v hrnci k varu.
- 1 žloutek prudce rozšleháme.
- Vroucí máslo pomalu přiléváme do žloutku slabým pramínkem a stále šleháme.
- Ochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a ještě prošleháme.
Mohlo by vás zajímat
Holandská omáčka v české kuchyni
Dokonale se hodí k zelenině na všechny způsoby a často jí vídáme v kombinaci s vařeným chřestem. Krásně doplní i ryby a neobejde se bez ní luxusní snídaně známá jako vejce Benedikt. Vyzkoušíte zjednodušenou holandskou omáčku, nebo se pustíte do té pravé?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 7 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Komentáře