Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
16

Den vejce Benedikt


Den vejce Benedikt
Zdroj: Viclinst90, Pixabay

Národní den

16. dubna je den vejce Benedikt a na oslavu je vhodné tento dokonalý pokrm připravit doma nebo si na něj zajít do dobré restaurace. Výborná vejce, křupavé pečivo a lahodná omáčka je velmi oblíbená snídaně i lehký oběd. Znáte jeho historii a přípravu?

Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného) vejce a šunky na křupavém opečeném pečivu, vše přinesou přelité skvělou holandskou omáčkou. S domácí přípravou vám pomůže náš receptář a takže není čeho se bát. Holandská omáčka je základem francouzské kuchyně a hodí se výborně i k zelenině. Skládá se z bílého vína, žloutků, přepuštěného másla a citronové šťávy.

Kde se vzalo vejce Benedikt

Zastřená vejce mohou působit jako oříšek, ale při troše cviku se jej jistě brzy naučíte. Základem jsou čerstvá vejce a správná teplota vody. Pokud vás zajímá historie, vejce Benedikt je opřena hned několika legendami. Možná to byl makléř Lemuel Benedict, který chtěl zahnat kocovinu a poručil si vejce se slaninou a holandskou omáčkou. Nebo to byl milionář LeGranda Benedicta již v roce 1869 či newyorský bankéř a jachtař Elias C. Benedict? A někteří dokonce tvrdí, že papež Benedikt XIII. vejce na tento způsob miloval a pochutnával si na něm již na začátku 18. století. Kde je ukrytá pravda? Kdo ví.

Kdo by neměl promeškat Den vejce Benedikt?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Nejnovější recepty Více