Den vejce Benedikt
Národní den
16. dubna je den vejce Benedikt a na oslavu je vhodné tento dokonalý pokrm připravit doma nebo si na něj zajít do dobré restaurace. Výborná vejce, křupavé pečivo a lahodná omáčka je velmi oblíbená snídaně i lehký oběd. Znáte jeho historii a přípravu?
Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného) vejce a šunky na křupavém opečeném pečivu, vše přinesou přelité skvělou holandskou omáčkou. S domácí přípravou vám pomůže náš receptář a takže není čeho se bát. Holandská omáčka je základem francouzské kuchyně a hodí se výborně i k zelenině. Skládá se z bílého vína, žloutků, přepuštěného másla a citronové šťávy.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzalo vejce Benedikt
Zastřená vejce mohou působit jako oříšek, ale při troše cviku se jej jistě brzy naučíte. Základem jsou čerstvá vejce a správná teplota vody. Pokud vás zajímá historie, vejce Benedikt je opřena hned několika legendami. Možná to byl makléř Lemuel Benedict, který chtěl zahnat kocovinu a poručil si vejce se slaninou a holandskou omáčkou. Nebo to byl milionář LeGranda Benedicta již v roce 1869 či newyorský bankéř a jachtař Elias C. Benedict? A někteří dokonce tvrdí, že papež Benedikt XIII. vejce na tento způsob miloval a pochutnával si na něm již na začátku 18. století. Kde je ukrytá pravda? Kdo ví.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vejce Benedikt?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Banana split
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!