Jak připravit pravé tiramisu? Zapomeňte na rum, Granko i pomazánkové máslo
23. 5. 2021 Vaření
Nadýchaný krémový italský dezert je oblíbený na celém světě. Asi i proto se tak často napodobuje a k jeho výrobě se používají jiné ingredience, než jaké by měly. Jenže originál je zkrátka originál. A jakmile se jej jednou naučíte, už nebude chtít experimentovat.
Rozvesel mě dezertem
Slovo tiramisù vzniklo ze slovního spojení tirami su, což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“ a ve volném překladu „rozvesel mě“. Nevíme, proč byl krémový kávový dezert pojmenován přesně takto, ale jisté je, že vás tiramisu skutečně rozveselí hned, jakmile je ochutnáte. Ovšem musíte zkusit skutečné tiramisu podle italského receptu.
Originál nade vše
Do originální verze nadýchaného dezertu patří italský sýr mascarpone, cukrářské piškoty, syrová vajíčka a mandlový likér Amaretto. Právě mascarpone a Amaretto jsou drahé suroviny, bývají proto často nahrazovány pomazánkovým máslem a rumem. Jelikož je pomazánkové máslo typicky český produkt, bývá výsledný dezert někdy označován jako „české tiramisu“. Ale ruku na srdce, to už je zkrátka něco jiného. Záměna surovin vytvoří zcela jinou chuť i proto, že složení mascarpone a pomazánkového másla se liší. Zatímco v pomazánkovém máslu najdete kromě smetany například i sušené mléko, syrovátku, škrob a sůl, mascarpone obsahuje jen smetanu a nepatrné množství kyseliny citronové. V chuti je tedy mascarpone vyloženě univerzální smetanová přísada, kterou využijete nejen pro tiramisu, ale také jako základ krému do dortů anebo místo smetany do omáček. Podobné je to s rumem. Nic proti českému tuzemáku, ale nehodí se pro tohle použití. Takže chcete-li si skutečně pochutnat, vsaďte na ty správné suroviny a nic ničím nenahrazujte.
Mohlo by vás zajímat
Riziko přípravy
Tiramisu je snadné na výrobu, riziko spočívá jen v jedné věci, a tou jsou syrová vajíčka. Slavný italský kuchař Emanuele Ridi proto ve svém pořadu S Italem v kuchyni doporučuje malý trik. Syrová vejce ponořte před přípravou nádoby se slanou vodou. Pokud se vajíčka drží u dna, jsou čerstvá a riziko nákazy salmonelou je minimální. Chcete-li mít ovšem jistotu, můžete žloutky pasterovat nad párou, podobně jako se to dělá u holandské omáčky. Pak už ovšem nepřidávejte syrové bílky a zvolte místo nich ušlehanou smetanu. Právě ta dodá krému vzdušnost.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na tiramisu potřebujete vejce, cukr, mascarpone, cukrářské piškoty, uvařenou vychladlou kávu, likér Amaretto a kakao. Začněte tím, že žloutky vyšleháte s cukrem. Pak opatrně vmíchejte mascarpone. Pozor! Nesmí se přešlehat, jinak zřídne. Do žloutkové směsi vmíchejte ušlehaný sníh (nebo šlehačku). Kávu smíchejte s mandlovým likérem a namáčejte do ní cukrářské piškoty z obou stran. Pak je skládejte do vhodné nádoby a jakmile budete mít jednu vrstvu piškotů hotovou, dejte na ni mascarponovo-žloutkový krém. Poté přijdou znovu na řadu namočené piškoty, tiramisu musí ale vždy končit vrstvou krému. Ten posypte kakaem (ne grankem, ale skutečným kakaem) a dezert dejte odležet do lednice nejméně na čtyři hodiny. Právě ten čas potřebuje tiramisu, aby se všechny chutě krásně propojily. Pak vznikne skutečně tiramisù, které vám pozvedne náladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
I šlehačka má svá tajemství. Na výrobu té domácí stačí dvě ingredience
7 nejlepších nepečených dezertů ke slavnostním příležitostem. Jak je připravit podle osvědčených receptů
Den rumu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
8. 6. 2021 14:11