Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
To, co dělá italský dezert tiramisu lahodným, je doslova božská chuť mascarpone, krémovitého sýra stejné národnosti. V tomto sladkém spojení je asi nejznámější, pravdou ale je, že ho můžete použít i do slaných jídel a nikdy vás nezklame.
Odkud se vzal
Jak uvádí magazín Culture: the Word on Cheese, Mascarpone se zrodil pravděpodobně v italské Lombardii na přelomu 15. a 16. století a dá se říci, že patří k nejmladším zástupcům sýrů. Oblast mezi Milánem a Mantovou táhnoucí se na jih ke kraji Emilia-Romagna je proslulá jedinečným složením tamních luk. Krávy se tam pasou nejenom na trávě, ale také na bylinkách a květinách, které dávají mascarpone jedinečnou příchuť. Podle The Nibble název mascarpone pravděpodobně pochází ze španělského mas que bueno, tedy lepší než dobrý, což by mohl být pozůstatek z dob, kdy Španělé okupovali Itálii. A pak existuje ještě jedna možnost, pravděpodobnější, a sice, že jde o odvozeninu slova mascarpia, což je lombardský dialekt pro ricottu, jelikož ta se spolu s mascarpone vyrábí velmi podobným procesem.
Článek z magazínu
Mascarpone sice není technicky vyrobený z tvarohu, sdílí s ním ale více věcí, než jakýkoliv jiný sýr. Asi největším důvodem je fakt, že má aciditu a je zbavený přebytečné syrovátky. Jeho výroba vlastně není vůbec složitá. Z čerstvě nadojeného mléka se odstředí smetana, zahřeje se a přidá se k ní kyselina vinná. Asi o deset minut později, jakmile kyselina vysráží krém, se obsah přelije přes tenké plátno a nechá se 24 hodin vykapat, tedy dokud nevyteče všechna syrovátka a sýr nezíská hutnou konzistenci. Nakonec se vmíchá sůl a sýr je připravený k prodeji.
Kam s ním v kuchyni
Tiramisu jsme už zmínili. Pokud ale nemáte cukrářské piškoty, likér nebo kvalitní kakao, nemusíte zoufat. K tomuto sýru, co svou konzistencí spíš připomíná jogurt, klidně stačí přidat třeba jen šťávu z limety a trochu nastrouhané citronové kůry, nebo jej zakápnout vaječným koňakem a doladit domácím vanilkovým cukrem. Ať už si vyberete jakékoliv ingredience, stačí je vmíchat do krémového mascarpone a jedinečný dezert máte hotový doslova za pár minut. Chystáte se o Velikonocích na pečení dortu? Pak místo krému klidně použijte mascarpone, jehož nadýchanost poslouží výsledku možná lépe než těžký máslový krém.
Ze slaných variant se mascarpone výborně hodí například do pomazánek, které stačí ochutit podle zvyku, ať už česnekem, paprikou nebo třeba tuňákem. Nebojte se ho přidat do těstovin, kterým dodá krémovitou texturu, sluší mu to s pečenou zeleninou a rozhodně byste na něj neměli zapomenout v krémových polévkách.
Témata: Mascarpone, italská kuchyně, dezerty, historie, sýr
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Jak připravit nakládaný zázvor? Zůstane křupavý a méně štiplavý. Tradičně se podává k sushi a asijským pokrmům
Proč jíst nakládaný zázvor Nakládaný zázvor je pochoutka a zároveň účinná dávka zdraví prospěšných látek, které podporují naši imunitu, zažívání a… Číst více
Den cibulových kroužků
Hlavní surovinou pro přípravu cibulových kroužků je samozřejmě cibule, z toho důvodu lze považovat tuto přílohu za jednu z nejlevnějších pochoutek… Číst více
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
To, že v Americe milují burgery, hranolky a hot… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlými dárky dáváte kromě něčeho dobrého i váš čas. Inspirujte se originálními recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 14 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 20 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.