Co ke grilovanému masu? Zkuste pikantní srbský salát nesalát zvaný Bouřlivák!
25. 6. 2021 Vaření
Cestujete rádi, ale momentálně musíte být v práci? Nevadí, přeneste se s námi za hranice všedních dnů pomocí jídla! Dnes vám představíme velmi lahodný srbský salát, který vlastně salátem ani není. Říká se mu Bouřlivák...
Nepořádek k ochutnání
Urnebes salata je typickou pochoutkou srbské kuchyně. Slovo urnebes (srbskou cyrilicí psáno Урнебес) přitom znamená nepořádek nebo zmatek. Urnebes salát se tedy velmi volně překládá jako salát Bouřlivák. Tento druh jídla je nejznámější v srbském městě Niš a v jižním Srbsku, ale není důvod si ho nepřipravit i u nás. Výhodou je, že je téměř bezpracný a všechny suroviny na něj jsou běžně dostupné.
Mohlo by vás zajímat
Salát Bouřlivák se totiž dělá z bílého sýra, nejčastěji balkánského. Dále potřebujete česnek, sůl, mletou papriku, čerstvou papriku a případně ješte sterilovanou či pečenou papriku nebo ajvar. Do salátu vždycky patří balkánský sýr, česnek a paprika, ale další složky jsou variabilní jak podle rodiny, tak podle oblasti v Srbsku, kde se salát dělá. Kromě toho je salát oblíbený v celé balkánské kuchyni, takže se s ním klidně setkáte i u moře v Chorvatsku, kde se někdy podává k pečenému plátku z mletého masa, pljeskavici.
Jak na věc
Připravte si 400 gramů balkánského sýra, 50 gramů Kajmaku (nebo jiné husté zakysané smetany), sůl, mletou sladkou, uzenou i pálivou papriku, 2 stroužky česneku, trochu olivového oleje, 1 čerstvou červenou papriku a 1 dlouhou sterilovanou papriku - tedy „beraní rohy“ - a buď lžíci ajvaru, nebo 1 sterilovanou kapii. Postupujte tak, že sýr rozdrobíte velmi najemno, promícháte s Kajmakem nebo s hustou zakysanou smetanou, podle chuti osolíte a smícháte s mletou paprikou a olivovým olejem. Můžete použít jenom sladkou mletou, jenom uzenou, nebo jen pálivou, případně smíchejte všechny tři druhy, od každého například půl lžičky.
Mohlo by vás zajímat
Česnek oloupejte a utřete najemno, obě papriky nasekejte úplně nadrobno. Česnek vmíchejte k sýrovo-smetanovému základu, přidejte posekané papriky (nebo místo kapie zvolte ajvar) a vše řádně promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte papriku. V závislosti na vaší chuti a druhu a množství paprik může být salát Bouřlivák mírně až hodně pálivý. A ačkoliv se mu v Srbsku říká salát, výsledek vypadá spíš jako pomazánka. Tradičně se vrství na talíř tak, aby vypadal jako sopka, někdy se podává v misce. Ideální je ke grilovaným masům, k čevapčiči, ražniči, k pljeskavici, ale klidně si jej dopřejte jen s chlebem. A pokud budete mít cestu do Srbska, tak si Urnebes salata můžete koupit už hotový ve skleničce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se zásobit, aby vám při vaření na chalupě nic důležitého nechybělo
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život