Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě hodně dlouho, možná do sta let! Z některých studií totiž vyplývá, že ohnivé pokrmy mohou mírnit některé choroby a prodlužovat život.
Chilli pro zdraví
Za pálivostí chilli papriček stojí kapsaicin, který vědci začali zkoumat již před sto lety a postupně zjistili, že má mnoho překvapivých zdravotních účinků. U lidí, kteří jedí červené chilli papričky, byla podle zdravotnického portálu Pennmedicine.org prokázána nižší hladina LDL cholesterolu, kterému se někdy říká „zlý“ cholesterol, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Konzumace pálivých jídel tak může, spolu s dalšími opatřeními, snížit výskyt srdečních potíží i mrtvice. Jak trable se srdcem, tak riziko infarktu či cévní mozkové příhody jdou zároveň ruku v ruce s obezitou. A i na tu chilli „zabírá“. Jak uvádí web Vesmír.cz, pálivé pokrmy snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus, takže díky tomu spálíte v klidu i při cvičení více kalorií a hubnutí půjde snáz. A to pořád není všechno.
Článek z magazínu
Kapsaicin zlepšuje střevní mikroflóru, posiluje žaludeční sliznici a pomáhá vylučovat v mozku endorfiny a zlepšovat tak naši náladu. Podle předběžného výzkumu to vypadá, že lidé konzumující pálivá jídla pravidelně, ale ne přehnaně, mají o 25 % nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kteří „ohnivé pokrmy“ jedí jen zřídka. Tato čísla se sice musejí ještě potvrdit, ale zní to i tak nadějně. Studii na více než půl milionu lidí provedl doktor Bo Xu, kardiolog z Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute ve státě Ohio.
Článek z magazínu
Nespalte se moc
Samozřejmě i tady platí všeho s mírou. Někteří lidé jsou na kapsaicin citliví a všem obecně vadí, pokud konzumují vysoké dávky kapsaicinu po dlouhou dobu. Pak tenhle přírodní zázrak může i škodit. Při běžné pravidelné konzumaci ale prospívá. Proto zkuste zařadit pálivá jídla do svého jídelníčku. Ale pozor! Nestačí cokoliv prostě jen posypat chilli. Abyste byli zdraví, musíte také zdravě jíst. Pálivý junk food nebo fast food tedy nic neřeší. To si raději uvařte doma poctivou a trochu či více pálivou dobrotu. Vyzkoušejte například originální tuniský kuskus, do kterého se přidává pálivá pasta harissa, nebo si uvařte oblíbené texaské jídlo chilli con carne. Případně zkuste švestkovou chilli omáčku.
Témata: chilli, chilli papričky, harissa, zdravá strava, zdravá výživa, mýty vs. fakta
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Náročné recepty? S námi zvládnete svíčkovou i makronky jako šéfkuchař!
Náročné recepty nemusí představovat pouze… Číst více
Polská bageta zapiekanka: Znáte tento geniální polský fastfood? Doma jej připravíte snadno
Na první pohled vypadá jako obyčejná zapečená… Číst více
Večer budou v pořadu Prostřeno létat španělští ptáčci. Připravte si ty poctivé prvorepublikové
Ve čtvrtek se v Prostřeno předvede Filip. Ten se… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 38 minutami

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno před 20 hodinami

Salko roláda
Přidáno před 23 hodinami

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40

Marocká květáková polévka s mandlemi
Přidáno 20. 5. 2022 20:23
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.