Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!

6. 6. 2021 16:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Podravka Zdroj: Toprecepty, Podravka
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj týden štěstí teprve chystáte, nalaďte se už dopředu jídlem, které si dopřávají místní. U Jadranu je to typicky plejskavica. Voňavou masovou placku si ale levou zadní připravíte klidně na břehu jihočeského rybníka.

Srbská „svíčková“

Tak by se s trochou nadsázky dala označit pljeskavica, grilovaná tenká placka ze směsi mletého vepřového, hovězího a jehněčího masa, cibule a koření. Tohle národní jídlo Srbska je podle knihy Food and Culture oblíbené také v Bosně a někteří kuchaři přísahají, že se pljeskavica „narodila“ právě tam. Každopádně „frčí“ i v Chorvatsku, Černé Hoře a Severní Makedonii. Pljeskavica se dle údajů turistického průvodce Bradt Travel Guides obvykle podává s cibulí a paprikovým ajvarem v housce či placce typu pita, anebo s hranolky. Může být servírována též s kaymakem, což je kyselá smetana z ovčího mléka, či s pikantním sýrovým salátem Bouřlivákem (Urnebes). Pljeskavica se připravuje ve více druzích. Například Leskovac Pljeskavica je velmi pikantní a obsahuje cibuli, Šar Pljeskavica je plněná kačkavaljským sýrem a na Hajduk Pljeskavici se míchá hovězí maso s uzeným vepřovým. Někdy se masová směs také nastavuje strouhankou a sádlem a někde koupíte dokonce i pljeskavicu rybí s krevetami.

Cibule a česnek

Ať už děláte pljeskavici z jakéhokoliv typu mletého míchaného masa (kromě ryby), neobejdete se bez cibule a česneku. To je prostě základ, který dává grilované placce ve spojení s masem, solí a pepřem její jedinečnou chuť. Variabilně se pak do této základní směsi může přidat i kousek slaniny nebo chilli. Pljeskavica se na Balkáně nepovažuje za něco mimořádného, naopak, jde o běžné pouliční jídlo, které nabízejí také v mnoha obyčejných restauracích na březích Jaderského moře. Jestli se ale letos k moři nedostanete, nebo se nemůžete dočkat, udělejte si tuhle balkánskou lahůdku už teď!

Jak na to

Rozhodněte se, z jakých druhů masa budete pljeskavici dělat a maso umelte. Poté jej smíchejte se solí a pepřem a dejte na dvě hodinky (nebo přes noc) do chladu. V tento moment ještě nepřidávejte cibuli. Masová směs dochucená pouze solí a pepřem totiž vydrží déle bez ní. Před samotným grilováním maso promíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a s česnekem. Cibuli můžete rozmixovat s trochou vody, přecedit a vzniklou směs přidat do masa. Vznikne jemnější konzistence. Tomu také může pomoci trochu vody. Maso je zároveň nutné velmi důkladně míchat tak dlouho, až se přestane lepit. Poté jej opět uložte na chvíli do chladu, aby se vám placky lépe tvarovaly. Samotné placky by měly být nízké a široké, tedy přesný opak hamburgeru. Pljeskavici grilujte z obou stran, případně dejte na jednu placku sýr, přikryjte druhou plackou a až pak ugrilujte. Zkrátka, udělejte si pljeskavici podle své chuti. Ať si pak můžete v duchu říct: Nema problema!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…