Konopné semínko jako superpotravina: Hodí se do salátu i na výrobu skvělého mléka
3. 7. 2021 Životní styl
Konopí? Nebojte se, nebudeme vás nabádat k porušování zákonů. Jediné, čím vás malý zázrak přírody může omámit, jsou - kromě příjemné chuti - skvělé účinky na vaše zdraví. Konopné semínko je totiž plné vitamínů a jiných cenných látek.
Vsaďte na konopí
Jednoletá vysoká bylina, je původem z oblasti Sřední Asie a Indie, ale dnes už je rozšířená po celém světě, byť se jí daří lépe v teplejších oblastech. Konopí obsahuje mimo jiné organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy a také asi 80 látek, které se obecně nazývají kannabinoly, z nichž některé mají omamné účinky. Typicky často skloňovanou složkou je THC (tetrahydrocannabiol), tedy látka, která má psychoaktivní i léčebné vlastnosti. Běžný obsah THC v konopí setém je 5 – 15 %. Ovšem existuje také již dobře známé technické konopí, u kterého obsah THC ze zákona nesmí překročit 0,2-0,3%. Tohle konopí tedy nezpůsobuje žádný psychoaktivní stav, ale má mnoho využití, od průmyslu až po potravu. Zvláště ceněná jsou jeho semínka.
Mohlo by vás zajímat
Malá semínka s velkými účinky
Chcete-li posílit své zdraví a dodat tělu potřebné vitamíny a minerály, vsaďte právě na drobounká, hnědá konopná semínka. Podle portálu Healthline.com jsou totiž skvělým zdrojem vitamínů B, C a E a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, sodík, hořčík, síra, vápník, železo a zinek. To ale není všechno. Konopná semínka obsahují hlavně zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. Jsou mimořádně bohatá na dvě esenciální mastné kyseliny; kyselinu linolovou (omega-6) a kyselinu alfa-linolenovou (omega-3) a zároveň patří mezi skvělé zdroje kvalitních bílkovin, protože podle informací webu Blendea více než 25 % jejich celkových kalorií tvoří právě bílkoviny. To je podstatně více než u podobných superpotravin, jako jsou chia semínka a lněná semínka. Pro vegetariány tedy konopná semínka představují cennou složku potravy. Ale i „masožroutům“ mají co nabídnout. Díky svému složení chrání srdce, posilují cévy, zlepšují paměť i stav kůže a vlasů, prospívají zažívání i regulaci krevního tlaku a mírní zánětlivé procesy v těle.
Jak s nimi kouzlit v kuchyni
Konopná semínka jsou k dostání neloupaná a loupaná a oba druhy lze konzumovat syrové, vařené nebo pražené. Neloupaná semínka jsou trochu tvrdší, proto se častěji využívají na výrobu konopného mléka, jedné z oblíbených rostlinných alternativ mléka kravského. Semínka se v tomto případě nejdříve namočí, poté rozmixují a přecedí. Zkuste si vyrobit domácí konopné mléko podle našeho receptu. Loupaná semínka můžete dát kamkoliv, kde se hodí i jiná semínka; do kaší, smoothies, na saláty, do pomazánek, jako součást pečicích směsí, ale třeba i do kávy. Už jste zkusili ledové kávové smoothie s datlemi a konopnými semínky? Pro zdraví vám stačí zařadit do jídelníčku 2 až 3 lžíce semínek denně. A věřte, že s tímto množstvím nebudete mít potíže. Semínka mají lahodnou oříškovou chuť a díky tomu jsou těžce návykové.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat sklizenou zeleninu. Můžeme ji usušit, zmrazit, zavařit nebo nechat zkysat
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Toužíte po zdravém srdci, kvalitním spánku a dokonalé postavě? Dejte si hrst dýňových semínek