Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?

Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých supermarketech člověk pohodlně sežene skoro všechno, nač si vzpomene. Z obrovské nabídky ovšem někdy může jít hlava kolem. Možná jste slyšeli, že zakysané mléčné výrobky jsou dobré pro zdraví, ale který přesně vybrat? Je jich tolik a přece se od sebe liší...
Zakysané mléko pro zdraví
Nejprve si připomeňme, proč jsou zakysané mléčné výrobky pro naše tělo tak prospěšné. Jejich největší devízou je obsah "hodných" bakterií, které se ve střevech starají o rovnováhu prostředí. Díky tomu může správně fungovat nejen naše trávení, ale i vyprazdňování, a zároveň tyto bakterie chrání střeva před přemnožením nežádoucích mikroorganismů, třeba kvasinek. Dále zakysané mléčné výrobky obsahují vápník a vitamín K, takže byste je do jídelníčku měli stoprocentně zařadit.
Článek z magazínu
Podmáslí
Podmáslí je zbytkový produkt při výrobě másla. Díky tomu obsahuje malé množství tuku, je to jen asi 0,5 %, přesto si zachovává obsah důležitých vitamínů i minerálů. Najdeme v něm také fosfolipidy, které pomáhají tělu vstřebávat tuky a cholesterol. Kvasit se nechává pomocí smetanové kultury. Jeden hrnek podmáslí každý den ráno vám určitě udělá velmi dobře.
Článek z magazínu
Kyška
Kyška je typická pro Valašsko, ale dá se sehnat všude v České republice, a dokonce je možné si ji vyrobit doma, akčoliv to vyžaduje trochu zručnosti a opatrnosti. Kyška vzniká s využitím smetanových, jogurtových nebo kefírových kultur, manipulace s nimi ale musí probíhat v dobrých hygienických podmínkách, jinak se znehodnotí. To se profesionálním mlékárnám samozřejmě daří, v domácí kuchyni už to ale může být náročnější. Kyška má oproti podmáslí více tuku, ale nijak výrazně, jedná se asi o 1,5 až 3,5 %.
Článek z magazínu
Acidofilní mléko
Podobné množství tuku jako kyška obsahuje acidofilní mléko, které je nejvhodnější, pokud chcete ze zakysaných mléčných výrobků živit hlavně svou střevní mikroflóru, zároveň v něm ale najdete vitamín B12. Acidofilní mléko se vyrábí s využitím acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus a podle regulí musí obsahovat alespoň 1 milion těchto laktobacilů na 1 gram. Protože samo o sobě by acidofilní mléko bylo ostře kyselé, míchá se většinou se smetanovým zákysem, který jej zjemňuje.
Kefír
Kefír se od ostatních zakysaných mléčných výrobků liší tím, že kromě bakterií se k jeho výrobě používají také kvasinky. Podle regulí musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 tisíc kvasinek. Jedná se o poměrně přísné a přesné nastavení, protože kefír je tradiční nápoj nejen u nás, ale v různých částech světa; hodně oblíbený je například mezi kavkazskými pastevci, kteří se kefírem živí tisíce let. Kefír je hustý, mírně perlivý, štiplavý a ten úplně původní obsahoval i trochu alkoholu, což je zřejmě důvod, proč se stal tak populárním. Výhoda kefíru oproti acidofilnímu mléku je v tom, že díky kvasinkám dodává tělu rozmanitější škálu probiotik.Obsahuje cca 3,5 % tuku, ale k dostání jsou i speciální odtučněné varianty. Jeho konzumací určitě nic nezkazíte.
Témata: acidofilní mléko, kefír, podmáslí, kyška, mléko, mléčné výrobky, fermentované potraviny, bílkoviny, přírodní lékárna, probiotika, zdravá výživa
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jak upéct domácí tortilly. Nejoblíbenější recepty na chlebové placky z pšeničné a kukuřičné mouky
Domácí pšeničné tortilly Nejsnazší je koupit si tortilly jako polotovar. Pak je stačí jenom naplnit a chutné jídlo máme během chvilky na stole.… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 2 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 6 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 8 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 9 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 19 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.