Slovenská kapustnica ve stylu Prostřena: Skvělá je s uzeným, houbami i klobásou!
13. 9. 2021 Vaření
Jakmile se venku sluníčko začne schovávat, dostáváme chuť na vydatnější jídla. Mezi ta patří právě i polévka kapustnica. Ta není z kapusty, ale z kysaného zelí! Se sádlem, klobásami a houbami nemá chybu!
Zelňačka po slovensky
Milujete polévku z kysaného zelí, zelňačku? Tak slovenská kapustnica je „to samé v bledě modrém“. Zelí se totiž slovensky řekne kapusta. Ovšem na rozdíl od zelňačky, jakou jsme zvyklí vařit v Čechách a na Moravě, je slovenská kapustnica bohatší na ingredience. Patří do ní kromě zelí také uzené maso, klobásy, mletá paprika, cibule a sušené houby. Ve slavnostnějších verzích se setkáte také se sušenými švestkami. K polévce se na Slovensku podávají někdy halušky, jindy chléb nebo brambory a někdy také těstovina zvaná „papcun“.
Mohlo by vás zajímat
Sváteční vyprošťovák
Kapustnica se na Slovensku vařívá jednak na Štědrý den, ale také na Silvestra, kdy se mnohdy pojídá ještě druhý den ráno, jako účinný nástroj proti popůlnočnímu bolehlavu. Každopádně, nic nám nebrání uvařit si tuhle dobrotu kdykoliv, ať je svátek nebo pátek. Zejména, když na polévku máme zrovna chuť! Temperamentní soutěžící z pondělního dílu Prostřena, Slovenka Bibiána Hatvaníková, vařila polévku ze zelí, uzeného, hub, sádla, klobás a cibule. My vám nabízíme téměř stejný recept, vylepšený ovšem o speciální těstovinu. Zkuste si uvařit Babiččinu kapustnicu s papcunem, což je něco jako strouhání. Na polévku budete potřebovat: 300 g kysaného zelí s 1 l nálevu, dále 2 hrsti sušených hub, 4 klobásy (různé druhy), 600 g uzeného masa, 3 lžíce másla (nebo sádla) a 2 lžíce hladké mouky. Na papcun neboli strouhání potřebujete polohrubou mouku, sůl a 1 vejce. Celý postup, jak uvařit polévku, najdete zde ➔.
Mohlo by vás zajímat
A pokud vás více zajímá slovenská kuchyně a rádi byste ochutnali třeba brynzové pirohy, pravé halušky nebo lokše, podívejte se do naší speciální části o slovenské kuchyni zde ➔. Na Slovensku v kuchyni "frčí" hlavně zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, třeba parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky. Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, uvařte si třeba brynzové pirohy se škvarkami!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře
15. 9. 2021 13:13