Babiččina kapustnica

tejaja Kuchařka: tejaja

Polévky 16 názorů

Suroviny

30 dkg kysaného zelí s 1 l nálevu
2 hrsti sušených hub
4 klobásy ( různé druhy)
60 dkg uzeného masa
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Papcun:
polohrubá mouka
sůl
1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Údené mäso vo vode uvaríme do mäkka a narežeme na kocky. Kapustu s nálevom dáme do hrnca, pridáme huby a varíme (neprevárame zbytočne dlho, ničia sa vitamíny). Pridáme na kocky narezané mäso aj s vodou, v ktorej sa varilo.

  2. V kastróliku na masle opražíme do svetla múku, zalejeme trochou vody a rozvaríme. Vlejeme do kapustnice a povaríme. Nakoniec vmiešame na kolieska narezanú klobásu a necháme prejsť varom.

  3. Kapustnicu podávame s „papcunom“ (ten môžeme pripraviť dopredu, vysušiť a uschovať v plátenom alebo papierovom vrecúšku). Polohrubú múku zmiešame s vajcom, soľou a takým množstvom vody, aby sme vymiesili pevné cesto. Cesto nastrúhame na drobnom strúhadle, rozsypeme po utierke alebo papieri a necháme preschnúť. Potom uvaríme v osolenej vode ako cestoviny.

Poznámka

Varíme rôzne druhy kapustnice, ale táto sa varí len na Vianoce. Je to dobrota.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina kapustnica

  • ada ada(neregistrovaná)

    :-)Super

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    My varíme na Vianoce bez mäsa,ale túto robím na Silvestra:-)Dnes sa dojedla a bola výborná:yes:Pridávam fotku:-K

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Za "papcúny" dávám bod!!! Jinak děkuji za fotky rybích karbanátků. :yes::yes::yes:
    http://clupmi.blog.cz

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jo, focení... Zdá se, že jsem našla nového koníčka :-p. Vždycky jsem ráda aranžovala jídlo - myslím, že jíme i očima - a i když to stolovníci většinou ocenili, tak to vzápětí rozvrtali a bylo po parádě...:-)Teď je z toho aspoň fotka pro přátele zde...;-)
    Terezko, zapomněla jsem na bodíček, tak to napravuji.:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eliza , kapustníc varím viac druhov, ale túto len 1x do roka, je to vianočná kapustnica. A ďakujem spagetka, že si to vysvetlila, že papcun, to je strouhání;-) Eliza , ešte ďakujem za foto, vyzerá výborne;-):-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    A jóó :-8. Teď to taky vidím - podle surovin. Jen jsem strouhání nikdy nedávala do ničeho jiného než do vývaru, tak mě to hned nenapadlo.
    Strouhání se u nás moc nevede, mně to v dětství otrávila babička a moje děti se mu také vyhýbaly, tak proč se namáhat...;-) Do vývaru dávám raději nudle, rýži nebo kapání. A nebo jen vajíčko... No a největší úspěch mají játrové knedlíčky :-*.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Elizo, to čemu Terezka říká papcun znáš možná pod názvem struhání do polívky,ne? ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Dělám ji v podstatě stejně, jen bez "papcunu" - to jsem nikdy neslyšela...:-))
    Vařila jsem ji dnes, dovolím si přidat foto.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    do zabijackovej kapustnici sme na nasej dedine smotanu nedavali, ale stretla som sa, ze tam dali paradajkovy pretlak. aj som ju jedla a chutila mi.
    inak ja ked som este v byvalej praci hovorila o tom , ze kapustnicu robim so smotanou, tak kolegyne skoro odpadli....ze to uz nie je kapustnica, ale kvazi segedin, tak sme sa dohadali, ze az. ja kapustnicu bez smotany nerobim.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Robievam aj kapustnicu s kyslým mliekom alebo jogurtom, so zemiakmi, ale táto je vyslovene štedrovečerná:-D S údeným mäskom:yes::yes:mňam, mňam Niekde dávajú do kapustnice aj vajíčka, tie sa tam vyklepnú a uvaria. Niekde sa do kapustnice dávajú aj sušené slivky a niekde sa robí s fazuľou. Proste čo kraj, to trocha iná úprava;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Katko, no, já jsem tu polívku poznala až od svých slovenských příbuzných, před tím jsem to nikdy nejedla a sme:-ptanu nedávali, ale můžu to někdy vyzkoušet, za chvíli bude zabíjačka tady u nás, tak uvidíme.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Na strednom Slovensku sa do kapustnice pridáva smotana. Bez udenéj klbásky, sušených hub a smetany,to nie je dobrá kapustnica.Bravčové mäso dusím na cibuľke, ako keď varím guláš. Toto udusené mäso pridávam do kapustnice až nakoniec. Kapustnica dostane peknú barvu. Dusené mäso dáva kapustnici lepšiu chuť, než mäso varené. A najlepšia je kapustnica zo zabijačky, ako píše Jana Remková. Ale i v tejto kapustnici smotana musela byť. Teraz bývam v Olomouci a na moju slovenskú kapustnicu chodí celé okolie.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jo a zapoměla jsem, dává se tam taky spousta nasekaného česneku:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak, ve Strečně se taky vaří kapustnica, ale ne na Štědrý večer, vařila se na zabíječku. Vývar byl ze všeho, co se vařilo na tlačenku a zalilo se to zelnou vodou, provařilo a vlastně se přidalo pár hrstí zelí. Do hotové polévky se dávaly takové nočky, podobné, jako halušky, ale bez brambor. To vám byl vývar,něco úžasného.:-p Pokud však nevaříme maso na tlačenku, stačí trocha uzených kostí a ta voda ze zelí. S tou je ovšem problém protože zelí se prodává v sáčcích, tak se musí sehnat u lidí, co mají zelí v bečce ve sklepě. No, ještě, že mám spoustu známých, co ho takhle mají ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Moja babička pôst prísne dodržiavala, ale vravela, že pôst je do 18,00 večer, vtedy čosi bolo, nepamätám čo. Takže sme večerali vždy po 18, hod a klobása tam už mohla byť.:yes::-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: kapustnica kapustnica recept vianočna kapustnica kapustnice recept na kapustnicu slovenská kapustnica recept kapustnica recepty recepty kapustnica kapustnica s klobasou recept kapustnica kapustnice recept zabijackova kapustnica recept na slovenskou kapustnicu slovenská kapustnica slovacká kapustnica kapustnica so smotanou vianocna kapustnica recept kapustnica slovenská recept kapustnice zelna polivka

Zapomněl/a jsem heslo