

Brynzové pirohy
Suroviny
- TĚSTO:
- 450-500 g hladké mouky( či polohrubé)
- 200 ml vody
- 1 vejce
- sůl
- NÁPLŇ:
- 125 g brynzy
- 2 brambor
- vegeta(podle chuti)
- pažitka
- slanina
Postup přípravy receptu
Z uvedených surovín si vypracujeme hladké cesto ako na rezance.Vyvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska.
Plnka: 2 zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí nastrúhame na jemno. Zmiešame s bryzndzou a pažítkou a ochutíme vegetou.
Vykrojené kolieska plníme plnkou a preložíme pomocou formičky na pirohy. Pirohy varíme v osolenej vode. Podávame s popraženou slaninkou a pažítkou, poprípadne s kyslou smotanou.
Poznámka od kuchařky
Z uvedeného množstva urobíme cca 80 kusov.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brynzové pirohy
-
bryndzu máme rádi a pierogy (či pelmeně ) také - vařím doma a dáváme si je, když jedeme do Polska, takže vyzkouším
-
magdalenka: a můžete někam na toprecepty prosím Váš recept napsat? Mám muže ze Slovenska a je to jeho srdeční jídlo, bohužel ho neumí a já pátrám po receptu právě se strouhanými bramborami v těstě, ale aby tam byl správný poměr surovin - při mém prvním i posledním pokusus se mi těsto dost lepilo. Děkuji moc předem
-
Pirohy s bryndzou u nás máme radi a veľmi. Do cesta pridávam aj trochu varený nastrúhaný zemiak, cesto je mäkšie. Ak cesto robím z 500 g múky, bryndze dávam tiež oveľa viac ako je uvedené v recepte, asi tak 300 g. Bryndzu zmiešam s nastrúhaným vareným zemiakom, soliť netreba, nepridávam nič, na vrch vyškvarená údená slanina, kyslá smotana a pažítka alebo kôpor. Ak nevadí, pridávam fotku.
-
Naprosto luxusní záležitost.Sice trochu pracnější,ale výsledek stojí fakt za to
.Akorát jsem si upravila náplň.Na 2 brambory se mi zdálo 125 g brynzy málo,takže jsem přidala minimálně jednou tolik.Takže tak 250-300 g.Ale samozřejmě záleží na chuti každého
.A to množství 80 ks taštiček je dost zavádějící
.Záleží samozřejmě na velikosti.Použila jsem největší formičku na taštičky,která se běžně prodává v sadě 3 ks a bylo jich 28 ks.
-
Nejlepší jídlo, které znám. Určítě ale bez vegety - nic proti ní, ale do piroh - ofof
-
Uvařila jsem a protože nemám po ruce brynzu a nechtělo se mi ji draho kupovat, udělala jsem náplň z nivy, tvarohu a brambor. Výsledek byl velmi jedlý ale příště seženu brynzu.
-
Pirohy ma naučil variť moj zlatý švagor, ale robíme ich z uvarených zemiakov a miesto pažitky tam dávame kopor a sú vyníkajúce. Na budúce je zkúsim urobiť podľa vás
-
Pirohy u nas na salasi sa robia z polohrubej muky,mlieka a trochu soli..
co sa tyka naplne tak sa uvaria klasicky zemiaky bez šupky a prida sa do nich bryndza... -
Ja len toľko,že toto nie je recept na originálne pirohy zo salaša a nie je to ani snaha ich napodobniť alebo zmodernizovať ale je to recept na pirohy,ktoré máme radi mi doma
a tej vegety tam nie je toľko aby to nejako zmenilo chuť je tam len namiesto soli
a možno na niektorom salaši tiež používajú vegetu len o tom nevieme
a súhlasím s tebou Merylas
-
Tejaja, já jsem napsala taky svůj názor
Někdo Vegetu nepoužívá vůbec, někdo občas a někdo do všeho
-
Merylas, ja som si len dovolila povedať svoj názor, to pre tých, ktorí recept nepoznajú. Vegeta všade ...
-
Veronika je ale nevařila na salaši, si myslím
Ono většinou si každý něco poupraví , přidá, nebo ubere podle svých představ a zvyklostí. Možná, kdyby měly naše babičky k dispozici Vegetu, tak by ji tam taky přidaly
-
bonifac, to je pravda, každý má inú chuť
Len mi je ľúto, keď sa jedlá našich babičiek a prababičiek modernizujú, je to škoda. Na salaši ti do bryndzových pirohov vegetu určite nedajú.
-
-
...a když náááhodou zbydou, tak studené naskládat do pekáčku, zalít rozpuštěným máslem a dorůžova zapéct...