Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím se od sebe liší halušky a strapačky? Do slovenské kuchyně se zamilujete!

Čím se od sebe liší halušky a strapačky? Do slovenské kuchyně se zamilujete!

Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, mezi ty nejznámější patří parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky.

Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, a to díky tomu, jak skvěle doplňuje halušky, malé vařené bramborové nočky. Víte ale, že pokud si dáváte halušky se zelím a uzeným masem, tak to nejsou halušky, ale strapačky? Těmto dvěma tradičním pokrmům se často říká jen jedním, tím známějším názvem, a proto se to může plést. Pravé se ovšem halušky jedí pouze z brynzou a mastí se kusem vypečeného špeku.

Zatímco Češi jsou vyloženě pivaři, Slováci jsou trochu tvrdšího ražení. Pivo i víno mají samozřejmě také rádi, ale nejtypičtějším alkoholem je pro ně jednoznačně borovička. Možná i proto jejich kuchyně vypadá, jak vypadá – na večírek se Slováky je totiž potřeba se opravdu pořádně najíst!

Více

1 2 3 4 29 57 85 113

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům