9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!
7. 11. 2021 Vaření
Zelí bílé, červené i kysané je neodmyslitelně spjato s podzimem. Tak si ho s námi užijte v kuchyni. Inspirujte se našimi vybranými recepty a zásobte tělo vitaminy na zimu!
Polévky pro zahřátí
Jak už jsme psali dříve, kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách. Podle webu Marinersmuseum.org to bylo právě zelí, které v dobách zámořských objevů chránilo mořeplavce na dlouhých zaoceánských plavbách před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Zelí bylo i oblíbenou surovinou staročeské kuchyně. Bez něj by nebyly zelňačka ani bílá valašská kyselica. Bez ohledu na to, kterou máte radši, dejte si v tomto období obě. Anebo rovnou zkuste následující tři verze oblíbených polévek. Každá je jiná, ale všechny chutnají výtečně!
Hlavní jídla se zelím
Jen dvě suroviny vám budou stačit, abyste uvařili fantastickou jihočeskou delikatesu, lepenici z brambor a zelí. Volitelně lze samozřejmě přidat tu uzené, tu slaninku, nebo pokrm podávat třeba s vinnou klobásou. Ale i ta nejprostší verze chutná fantasticky. A zároveň je velmi snadná na přípravu. Máte-li ovšem času více a místo kysaného chcete dát pro jednou přednost klasickému bílému zelí, pusťte se do holubek. Plněné zelné listy patří také ke klasice staročeské kuchyně, je s nimi ovšem více práce. Náročnosti někde mezi lepenicí a holubkami je uhlířina. Brambory, zelí, slanina a noky tvoří dohromady učiněnou delikatesu!
Nejen přílohy
Zelí je samozřejmě perfektní jako příloha. Na Moravě dělají zelí po svém, v Čechách zase jinak a rozdíl mezi tím jsme vysvětlovali v našem článku dříve. Kromě obvyklého dušeného zelí na různé způsoby, třeba debrecínským způsobem, se ovšem zelí dá využít jako netradiční příloha třeba ve formě zelných lívanečků, nebo jako slané pohoštění ve formě známých jihočeských zelňáků. Co si připravíte?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Nevíte, jak využít zelí? Zkuste holubky! Plněné zelné listy chutnají skoro celé Evropě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12