

Moravské zelí
Suroviny 6 porcí
- 1 sáček kysaného zelí (Kateřinské, Otické)
- 1 cibule (středně velká nebo 1/2 velké)
- 4 brambory
- 2 lžíce oleje
- slanina
- 2 lžíce hladké mouky
- voda
- sůl
Postup přípravy receptu
Na sáčku ustřihneme růžek a "zelňačku" vytlačíme. Ustřihneme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a několikrát ho do kříže překrojíme. Dáme ho na cca půl hodiny vařit do hrnce s přiměřeným množstvím vody, trochu posolíme.
Na pánvi popustíme na kostičky nakrájenou slaninu (uzený špek - třeba Iberijský, nebo domácí moravský). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět.
Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a zalijeme studenou vodou, posolíme.
Mezitím si nastrouháme syrové brambory a po chvíli (až se mouka provaří) je přidáme k jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne (vznikne tzv. "glajda"), dosolíme. Uvařené zelí scedíme (trochu vody na dně necháme) a přidáme ke glajdě. Ještě chvíli vše společně provaříme a je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Se solí opatrně, zelí může být dosti slané. Hotové zelí můžeme podle chuti dokyselit octem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moravské zelí
-
Dnes byla zabíjačka - pečené jitrnice s jelity (s moravským zelím a brambory)
Také pečete na podbradku?
Narazil jsem na tuřanské zelí, které jsem "uvařil" podle odkazu ze 24. 11. 2013 12:59:05
No, RAWaziviáni by ze mě měli druhé vánoce, že -
Moraváci by si na tomto zelí /rozvařená kejda s trochou zelí/ určitě nepochutnali. Ale proti gustu žádný dyšputát. Zelí na Moravě se sice dělá řidší,ale ne tak moc a přidá se výpek z masa. Ale zase je to krajové.
-
Jana Pá: a snáď casino ten igelit pred krájaním dobre umyje, inak neviem...
-
casino: Tedy zelí v sáčku krájet, to snad není možné, přece to zelí dám na velké prkénko, překrájím a pak si odlévám vodu ze zelí a pak už jde směrem, tam kam patří
. možná se pletu , ale receptu snad neuškodí, že je
-
clupmi:
I já
-
casino: Jj, zelňačku také občas vypiji, zvlášť pokud potřebuji jít na záchod...
-
Jen drobnost:
Zelí v sáčku "odvodním"; vodu chytám a posléze jí, podle potřeby, dochucuji vařené zelí.
Odvodněné, vymačkané zelí překrajuji křížem v sáčku; vespod sáček nedokrojím a zelí pak sesunu do kastrolu -
Jana Dorazinová-Remková: Děkuji Janičko. Prejty mám rád.
-
Skvělé zelí
. Dovolím si přidat foto, pokud nevadí, že zelí je s jelitem a bramborem
-
Tak dnes jsem dělala zelí podle tebe
-
ivulinka: Díky
-
Zelí se u nás vaří stejně, jen jsme nikdy k cibulce nepřidávali špek.
Jako malá jsem babičce musela míchat s cibulkou, ona zaprášila moukou a zalila vodou a já musela míchat dohladka, přidaly jsme nastrouhané brambory, osolilo se to a já byla schopna půl hrnce zásmažky /tak se tomu říká u nás na Hané/ snísta ještě lepší byly "škraloupky", které jsem nožem škrábala ze dna plechového hrnce, když se zásmažka přichytla ke dnu.
Přidám ti fotku a bodík -
casino:Díky,určitě vyzkouším. Kromě zachování vitamínů to má další efekt. Úsporu energie.
-
Občas jeden narazí na kvašené zelí, které je např. na salát příliš měkké. Takové pak použiju na "nevařené zelí" http://www.labuznik.cz/recept/nevarene-kysane-zeli...
-
PatkovaKaterina: To jsem rád Kateřino, že ti moravské zelí chutnalo.