Moravské zelí

clupmi Kuchař: clupmi

Doba přípravy: 1/2 hodiny 6 porcí Přílohy 35 názorů

Suroviny

1 sáček kysaného zelí (Kateřinské, Otické)
1 cibule (středně velká nebo 1/2 velké)
4 brambory
2 lžíce oleje
slanina
2 lžíce hladké mouky
voda
sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sáčku ustřihneme růžek a "zelňačku" vytlačíme. Ustřihneme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a několikrát ho do kříže překrojíme. Dáme ho na cca půl hodiny vařit do hrnce s přiměřeným množstvím vody, trochu posolíme.

  2. Na pánvi popustíme na kostičky nakrájenou slaninu (uzený špek - třeba Iberijský, nebo domácí moravský). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět.

  3. Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a zalijeme studenou vodou, posolíme.

  4. Mezitím si nastrouháme syrové brambory a po chvíli (až se mouka provaří) je přidáme k jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne (vznikne tzv. "glajda"), dosolíme. Uvařené zelí scedíme (trochu vody na dně necháme) a přidáme ke glajdě. Ještě chvíli vše společně provaříme a je hotovo.

Poznámka

Se solí opatrně, zelí může být dosti slané. Hotové zelí můžeme podle chuti dokyselit octem.

http://clupmi.blog.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 167 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moravské zelí

  • casino casino

    Dnes byla zabíjačka - pečené jitrnice s jelity (s moravským zelím a brambory) :yes: Také pečete na podbradku? :yes::yes:
    Narazil jsem na tuřanské zelí, které jsem "uvařil" podle odkazu ze 24. 11. 2013 12:59:05 :yes::yes::yes:
    No, RAWaziviáni by ze mě měli druhé vánoce, že :-D

    Odpovědět

  • dokom dokom

    Moraváci by si na tomto zelí /rozvařená kejda s trochou zelí/ určitě nepochutnali. Ale proti gustu žádný dyšputát. Zelí na Moravě se sice dělá řidší,ale ne tak moc a přidá se výpek z masa. Ale zase je to krajové.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Pá: a snáď casino ten igelit pred krájaním dobre umyje, inak neviem...

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    casino: Tedy zelí v sáčku krájet, to snad není možné, přece to zelí dám na velké prkénko, překrájím a pak si odlévám vodu ze zelí a pak už jde směrem, tam kam patří :-?. možná se pletu , ale receptu snad neuškodí, že je :yes:<3

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    clupmi: :-D:yes::yes::yes: I já :-D

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    casino: Jj, zelňačku také občas vypiji, zvlášť pokud potřebuji jít na záchod...:-p

    Odpovědět

  • casino casino

    Jen drobnost:
    Zelí v sáčku "odvodním"; vodu chytám a posléze jí, podle potřeby, dochucuji vařené zelí.
    Odvodněné, vymačkané zelí překrajuji křížem v sáčku; vespod sáček nedokrojím a zelí pak sesunu do kastrolu:-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Děkuji Janičko. Prejty mám rád.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Skvělé zelí :-). Dovolím si přidat foto, pokud nevadí, že zelí je s jelitem a bramborem :-) :yes::yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Tak dnes jsem dělala zelí podle tebe:yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    ivulinka: Díky:-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Zelí se u nás vaří stejně, jen jsme nikdy k cibulce nepřidávali špek.
    Jako malá jsem babičce musela míchat s cibulkou, ona zaprášila moukou a zalila vodou a já musela míchat dohladka, přidaly jsme nastrouhané brambory, osolilo se to a já byla schopna půl hrnce zásmažky /tak se tomu říká u nás na Hané/ sníst:-D a ještě lepší byly "škraloupky", které jsem nožem škrábala ze dna plechového hrnce, když se zásmažka přichytla ke dnu.
    Přidám ti fotku a bodík:-K:-);-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    casino:Díky,určitě vyzkouším. Kromě zachování vitamínů to má další efekt. Úsporu energie. :yes:

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Občas jeden narazí na kvašené zelí, které je např. na salát příliš měkké. Takové pak použiju na "nevařené zelí" http://www.labuznik.cz/recept/nevarene-kysane-zeli... :yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    PatkovaKaterina: To jsem rád Kateřino, že ti moravské zelí chutnalo. :-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: moravské zelí moravske zeli recept recept na moravske zeli moravské kysele zelí recept moravské kysané zelí moravské dušené kysané zelí jak uvařit moravske zelí recept moravske zeli moravské červené zelí moravské zelí recepty moravské kyselé zelí recepty zeli recept recepty moravske zelí moravsky zeli moravské dušené zelí domácích kyselé zelí recept moravské kyselé zelí zelí moravské moravské zelí kysané recept zelí

Zapomněl/a jsem heslo