Salát Nicoise podle Pohlreicha je ideální letní večeře. Doplněný tuňákem chutná fantasticky
31. 5. 2022 Vaření
Saláty jsou ideální letní večeří. Tenhle na vás dýchne vlahým mořským vánkem. Jmenuje se po jihofrancouzském městě Nice. Obvykle se podává s tuňákem z konzervy, ale zkuste ho podávat s tím grilovaným – působí to slavnostněji.
Francouzská kuchyně
Francouzská kuchyně stojí na vyzrálém a precizním kuchařském umění. Spousta lidí ji považuje za složitou, ale vůbec tomu tak není. Složitá je jen pro ty, kdo nemají rádi suroviny ani jídlo. Základní surovinou francouzské kuchyně je totiž láska – láska nejen k dobrému jídlu.
Přesně takto ji prezentuje v dalším díle Jak to bylo, šéfe Jan Kracík z restaurace Pot au Feu. Právě s ním si tentokrát Zdeněk Pohlreich povídal o nešvarech s jakými se francouzská kuchyně potýkala v českém prostředí. Společně z francouzské kuchyně uvařili terinu z vepřového masa, klasiku francouzského venkova, vejce Meurette, a brzlík se smrži.
„Na největší bizár si pamatuji dodnes. Byl jsem v kuchyni restaurace, která si hrála na francouzskou, a ti měli na zdi polici s polotovarem na omáčku Café de Paris. Jakože tajný recept, mysleli si, že vaří světově, ale nevěděli ani, že je to jen ochucené máslo, a s kávou to nemá nic společného. Prošel jsem peklem,“ zděsil se i po letech Zdeněk Pohlreich.
Mohlo by vás zajímat
U Jana Kracíka se Zdeněk takových přešlapů bát nemusí. Než se za ním vydal, ukázal, jak si Francii ochutnat na talíři i doma – bez složitých surovin a v běžné úpravě.
Lehká večeře
Jednoduchým receptem, který vás v létě zasytí, je taky salát Nicoise. Vyslovujte jej prosím Nisuáz, jmenuje totiž podle perly Provensálska – městečka Nice.
Stejně jako u mnoha dalších salátů existuje nepřeberné množství variací. Nejčastěji jsou jeho tradiční součástí vařené brambory, spařené fazolové lusky a čtvrtky rajčat, ale v tom původním, pravděpodobně tyhle suroviny chyběly. Do receptu se dostaly úpravou slavného francouzského kuchaře Augusta Escoffiera. Někteří kuchaři tam přidávají i plátky okurek. A dalším detailem, ve kterém se saláty liší je jeho zálivka, tu má každý šéfkuchař také svou vlastní.
Mohlo by vás zajímat
Úprava Zdeňka Pohlreicha zahrnuje místo drceného tuňáka z konzervy tuňáka grilovaného v pepřové krustě.
Na dvě porce budete potřebovat: 2x 200g tuňákových filet, 100 g vařených brambor, 100 g fazolových lusků, 50 g červené cibule, 50 g černých oliv, 1 ks rajče, 1 ks ančovičky, 2 ks křepelčích vajíček (lze nahradit normálními) sůl, pepř, hrst listové petrželky, hrst bazalky.
Na francouzský dresing si připravíme: 3 lžíce hořčice, 1 lžíci bílého vinného octu, 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci stolního oleje, sůl a pepř.
Nejprve si spaříme přelitím vroucí vodou fazolové lusky a cibule a ihned je zchladíme ponořením do ledové vody. Uvaříme si vajíčka natvrdo.
Pokračujeme přípravou francouzského dresinku. Do misky dáme hořčici, sůl a pepř. Zakápneme to octem a za stálého míchání metličkou přimícháváme střídavě oleje.
Nakrájíme si brambory na kostičky, fazolové lusky nakrájíme na nudličky, vypeckované černé olivy a spařenou červenou cibuli nakrájíme na proužky. Ančovičku najemno nasekáme a přidáme na čtvrtky nakrájené rajče. Mísu se zeleninou zasypeme nasekanou petrželkou a bazalkou.
Rozpálíme gril na 200 až 220 °C. V hmoždíři rozdrtíme černý a bílý pepř. Steaky z tuňáka osolíme a obalíme v nadrceném pepři. Maso hodíme na gril a krátce opečeme – maximálně 2 minuty z každé strany. Hotové steaky nakrájíme na plátky.
Připravený salát promícháme s dresinkem a na talíři k němu přidáme přepůlená křepelčí vajíčka nebo čtvrtky normálních vajíček. Na takto připravený salát teprve naaranžujeme tuňákové steaky.
Mohlo by vás zajímat
V každém z osmi dílů pořadu Jak to bylo, šéfe navštíví Zdeněk Pohlreich jednu přední restauraci a s jejím šéfkuchařem připraví kompletní menu ze zvolené národní kuchyně. Během jeho přípravy se společně vrací výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe, které odhalují časté problémy dané kuchyně v českém pojetí. V pořadu nechybí konkrétní ukázky bizarních situací, dozvíte se i „drby“ z natáčení a zazní i nejslavnější šéfovi hlášky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně připravit steak z tuňáka? Máme pro vás pět tipů a názorné video
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak to bylo, šéfe? Pohlreich házel hlášky na Moravě. Oslňte strávníky květákovou polévkou s tvarůžky
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?