Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
29. 6. 2022 Ostatní
Pěstujete na zahrádce cukety? Není to těžké a úroda bývá dobrá. Proto jsou tolik oblíbené. Víte ale, kdy tuto zeleninu sklidit? Zjistěte, jak poznat zralost cuket a kdy je včas sklidit.
Proč využívat cukety
Cukety mohou mít různou barvu (pruhované, žluté, zelené, načernalé), dužina je ale vždy zelenavě bílá. Lišit se mohou i tvarem. Listy a květy bývají podobné. Tedy tmavozelené listy a tmavě žluté květy. Cuketa je velmi vděčným pokrmem, dá se z ní připravit nejen polévka, ale také různé placičky, dokonce i dezerty. Skvělé na cuketě je i to, že ji můžete skladovat po delší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Proč nenechat cuketu přerůst
Možná jste se setkali s tím, že se někdo chlubil, jaká velká cuketa mu vyrostla. Proč ale sklízet mladé kusy? Jsou totiž šťavnaté a mají měkkou slupku, kterou nemusíte odstraňovat. To ovšem není případ přerostlých cuket, kdy pak slupku odstraňujete škrabkou a míří do koše. Je velmi tuhá a konzumace není nic příliš lahodného. Kromě toho uvnitř cukety jsou velká tvrdá semínka a ty nejspíše potká stejný proces jako slupku. Větší cukety už mohou být i nahořklé a ke konzumaci méně vhodné.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Kdy správně sklízet cuketu
Proto je dobé sáhnout po cuketě mladší. Kromě toho, když zralý plod odříznete nožem nebo ukroutíte rukou (u malých cuket to není těžké), má rostlina sílu na nové cukety. Nakonec tak získáte více kusů, než kdybyste pěstovali maxi cuketu. Při odřezávání je dobré, když zůstane u cukety pár centimetrů stopky. Takto vydrží v chladu i pár týdnů. Pokud ale chcete z cukety semínka na příští roky, nechte jednu cuketu přerůst.
Jak velká by tedy měla být zralá cuketa? Ideální jsou kusy cukety mezi 10-20 cm. Sklidit ale můžete i menší kusy než 10 cm. Čím menší, tím křehčí slupka a chutnější cuketa. Kusy do 20 cm nejenže neloupete, ale díky tomu získáváte celou cuketu se všemi cennými látkami, které se v této zelenině (botanicky se ale jedná o ovoce) nacházejí. Většinu sice tvoří voda, ale kromě toho obsahuje cuketa betakaroten, vitamíny skupiny B a vitamín E. Také je bohatá na minerální látky, jako draslík, hořčík, vápník a fosfor. Syrová cuketa obsahuje velmi malé množství kalorií (14 kcal / 100 g). Důležitá je také obsažená vláknina.
Zdroj informací:
https://www.nutridatabaze.cz
https://www.gardeningknowhow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy sklízet dýně? 5 tipů pro dobrou sklizeň
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12