Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
9. 7. 2022 Historie a zajímavosti
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce, státník a císař strávil mnoho času na bojištích, i proto byl zvyklý jíst hodně rychle, někdy mu stačilo jen dvacet minut! Napoleon Bonaparte také často jídlo vynechal nebo přišel pozdě na večeři.
Napoleon miloval jednoduchá jídla
Napoleon Bonaparte nebyl žádný gurmán a nejvíce mu vyhovovala jednoduchá jídla. Dával přednost dobré polévce (měl ji rád velmi horkou) a obyčejnému vařenému hovězímu masu před všemi složitými a šťavnatými pokrmy, které by mu jeho kuchaři dokázali připravit.
Nepotrpěl si ani na formální stolování, pomáhal si rukama a chleba namáčel do omáčky či šťávy na talíři. U večeře nutil všechny u stolu jít svým, tedy rychlým tempem. Možná i proto trpěl zažívacímu potížemi a zřejmě i gastritidou. Práce kuchařů si moc necenil, málo je platil, takže není divu, že se jich u něj za deset let vystřídalo jedenáct!
Mohlo by vás zajímat
Snídaně byla vydatná
A co Napoleon rád jedl? Snídaně byla bohatá. Vařená nebo pošírovaná vejce, omeleta, malá skopová kýta, vepřová kotleta, hovězí svíčková, jehněčí prsíčka na rožni nebo kuřecí křídla, čočka, fazole v salátu, to byla jídla, která mu kuchaři obvykle podávali k snídani. K obědu mu stačily pouze dva chody – polévka, a to nejčastěji bramborová, a pokrm ze zeleniny.
Večeře byla pestřejší, Napoleon ale si stejně vybíral ty nejjednodušeji pokrmy z masa a zeleniny. Večeři zakončil kouskem sýra, většinou to byl parmazán nebo rokfór. O ovoce nestál, pokud už si ho vzal, snědl ho jen velmi málo – čtvrtku hrušky nebo jablka nebo pár kuliček vína.
Miloval čerstvé madle
Slabost měl pro čerstvé mandle. Měl je tak rád, že pokaždé snědl skoro celý talíř. Chutnaly mu i rolované vafle plněné šlehačkou. Dal si dva nebo tři sladké bonbóny, víc nikdy. Po jídle mu personál servíroval malou kávu, často ji však ani nedopil.
Strohé a prosté jídelní zvyklosti nejmocnějšího muže Francie potvrdil i jeho komorník Louis-Joseph Marchand: „Měl rád zelené fazole, ale bál se je jíst ze strachu, že v nich najde vlákna. Ty mu připomínaly vlasy a při pomyšlení na ně se mu obracel žaludek. Měl také rád brambory připravené na jakýkoli způsob, vařené i hodně pečené.“
Kuřecí frikasé
Podle dalšího z jeho komorníků Louise Constanta Wairyho si opravdu pochutnal na kuřecím frikasé, poulet à la Mareng, což jsou malé kousky kuřete obalené v mouce, osmažené na olivovém oleji, do kterého se pak přidají rajčata a krevetami. To někdy vyžadoval i k snídani. Překvapivě největší problém byl s chlebem. Ten si pečlivě vybíral a nebylo lehké se mu zavděčit.
Nekvalitní víno ředěné vodou
Alkohol Napoleon nevyhledával. Nikdy nepil žádné likéry a k jídlu si dával víno ředěné vodou. Téměř nikdy ale nešlo o kvalitní vína. Někdy přes den vypil sklenku šampaňského, ale vždy s přidáním alespoň stejného množství vody. Preferoval druh burgundského Chambertin, které musel mít k dispozici i na bojišti.
Zdroje informací:
shannonselin.com: What did Napoleon like to eat and drink?
medium.com: Food That Conquered The World: Napoleon’s Grande Armée
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Letem polévkovým světem: Co mají v misce rádi Francouzi, co Maďaři a co my?
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!
První „slavná“ anorektička? Císařovna Sissy jedla jen pomeranče, cvičila do úmoru a vážila se dvakrát denně!
7 způsobů, jak upéct nejlepší vafle. Křupavé nebo vláčné, nadýchané, sladké i slané