Recepty francouzské kuchyně – typická francouzská jídla
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Renomé si začala budovat už ve středověku, kdy právě ve Francii vznikla kuchařka Le Viandier, jedna z nejranějších sbírek středověkých receptů.
Mezi základní stavební kameny francouzské kuchyně patří sýry a víno. Země galského kohouta se dělí do několika regionů a každý má svou specialitu. Tyto speciality jsou pak často označovány ochrannými známkami, které zaručují kvalitu výrobku i to, že daná pochoutka byla vyrobena správným, tradičním způsobem. Například pravé šampaňské musí být vyrobeno výhradně z vína vypěstovaného v kraji Champagne. Známé provensálské koření je zase směsí bylinek typických pro region Provence: tedy rozmarýnu, bazalky a tymiánu.
Slavnými delikatesami z Francie jsou coq au vin čili kohout na víně, dále delikátní crème brûlée či kontroverzní foie gras. Legendární jsou také šneci a žabí stehýnka. Francouzi jsou proslulí láskou k bagetám, které si dopřávají jako přílohu téměř ke každému jídlu dne. I proto francouzské pekárny pečou i třikrát za den, aby bylo stále dost čerstvých, křupavých bílých chlebů.
Připravit lahůdku z francouzské kuchyně často znamená vařit s vínem, využívat bylinek a jemných chuťových kombinací a kvalitních a mnohdy i nákladných surovin. Pokud vás ale čeká slavnostní příležitost, třeba výročí svatby nebo kulaté narozeniny, rozhodně se nechte jejich vybraným jídelníčkem inspirovat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Jablečno skořicové muffiny z podmáslí
Přidáno 4. 10. 2024 21:13
Hovězí vývar s obláčky
Přidáno 4. 10. 2024 20:46
Přečtěte si Zobrazit více
Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
Leipziger Lerchen aneb Lipští skřivani: Německé „muffiny“ plněné pikantní marmeládou a mandlemi božsky chutnají
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň