Domácí naklíčená semínka pro ochucení jídel i lepší imunitu: Vypěstujeme si je doma snadno v PET láhvi nebo v zavařovačce
5. 1. 2023 Životní styl
Klíčky jsou plné enzymů a dalších cenných látek. Obohatí vaše jídlo i chutí. Může být neutrální, ale i pikantní. Naklíčená semínka se výborně hodí na chleba, do pomazánek i polévek. Vypěstujete si je doma za oknem v PET lahvi. Není to nic složitého.
Jaké klíčky se dají vypěstovat doma
Teď v zimních měsících můžete vysévat nejen řeřichu, polníček, rukolu, ale i luštěniny, jako je hrách, fazole mungo a čočka. Naklíčit můžete nechat třeba i vojtěšku a pšenici. Nevhodné jsou klasické druhy fazolí, protože obsahují látky, kvůli kterým se nedoporučuje je konzumovat za syrova.
Mohlo by vás zajímat
Proč vyrábět domácí klíčky
Naklíčená semínka si můžete koupit, ale i připravit doma. Je to levnější a domácí nakličování má i tu výhodu, že si připravíte ty klíčky, které budete chtít. Je to jednoduché a zjistíte, že i poměrně zábavné. Bavit to bude i děti, které budou moci pozorovat, co se jim děje s jejich semínky. Klíčky mají různé chutě a můžete experimentovat s různými druhy a vyzkoušet, která je spíše neutrální a která pikantní.
Klíčky jsou velmi bohaté na živiny. Klíčením se totiž aktivují enzymy, výrazně vzrůstá obsah vitamínů, ale třeba i chlorofylu.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při klíčení
Každý druh semínek má různě dlouhou klíčivost (zhruba 4-10 dnů). Když budete plánovat nakličování, je dobré pamatovat na to, že semínka se snadno kazí. Je lepší nenechávat nakličovat příliš mnoho semen, abyste je stihli spotřebovat. Velmi důležité je také to, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale aby byla přesto dostatečně vlhká. To se zajistí průběžným proplachováním. Pokud byste se o semínka špatně starali, mohla by začít plesnivět.
Jak si vyrobit PET lahev na naklíčení
Potřebujete velkou PET lahev a hřebík nebo šroubovák. Vezměte čistou lahev, odšroubujte víčko a nůžkami nebo jiným nástrojem udělejte do dna otvory, aby mohla voda odtékat, když budete semínka proplachovat. Nezapomeňte, že nástroj na vyrábění otvorů musí být zcela čistý. I tak pak ještě PET láhev umyjte.
Jak naklíčit luštěniny v PET lahvi
Velmi oblíbené na klíčení jsou fazole mungo, nejen proto, že mají velký podíl vitamínů, minerálů (vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor) a bílkovin. Obsahují kyselinu listovou, chlorofyl, z vitamínů pak vitamín E, vitamíny skupiny B a vlákninu. Mungo fazole chutnají výborně.
Domácí klíčky z fazolí mungo (i dalších semínek) si snadno vypěstujete, stačí dodržet jen pár pravidel. Důležitá je hygiena a pravidelná péče o semínka. Zabere to jen pár minut.
Jak na to? Vezměte si hrst vybraných suchých semínek a v sítku dobře propláchněte. Pak mokrá semínka dejte do vhodné nádoby, nalijte na ně vodu tak, aby byla semínka ponořená a nechte je nabobtnat přes noc. Poté znovu semínka dobře propláchněte a nasypte do připravené PET láhve s otvory ve dnu.
PET lahev položte na parapet na tácek tak, aby přebytečná voda mohla dál odtékat. Druhý den by se měly začít objevovat klíčky. Je třeba, abyste každý den alespoň 2x semínka propláchli a pak nechali zcela vytéct vodu. Během pár dnů (podle druhu semínek) bude vše hotovo a vy si budete moci připravit výborné jídlo s porcí cenných látek. Podobně si můžete přichystat klíčky dalších semínek.
Variant různých nakličovacích nádob je několik. Můžete sáhnout po malé nakličovací misce, která postačí pro malé množství. Pro to větší jsou na trhu k sehnání speciální sklenice na naklíčení se sítkem pro odkapávání vody. A sáhnout lze i po obyčejné větší zavařovačce, když do víčka udeláte dírky na odtékání vody a sklenici po prvním nočním namáčení semínek pak otočíte "hlavou dolů".
Upozornění: Pokud zjistíte, že se třeba jen na malém množství semínek objevila plíseň, bez milosti celý obsah lahve zlikvidujte, abyste uchránili své zdraví.
Jak naložit s naklíčenými semínky
Po naklíčení semínek klíčky propláchněte a skladujte je ve velmi dobře uzavíratelné dóze v chladu. V této podobě obvykle vydrží až pět dnů. Klíčky se většinou konzumují syrové a můžete jimi ozdobit bramborovou kaši, zeleninový salát, ale i grilované maso. Vyzkoušet můžete i povzbuzující polévku z ředkve s mungo klíčky a řeřichou.
Zdroje informací:
https://www.researchgate.net/publication/325668819_Role_of_Enzymes_in_Seed_Germination
https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-prinosy-klicenych-lustenin/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
Rukola
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
Byliny v kuchyni: Polníček vás probudí z jarní únavy. Nejlepší je v salátu s řepou a čočkou!
Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?