Byliny v kuchyni: Polníček vás probudí z jarní únavy. Nejlepší je v salátu s řepou a čočkou!
27. 3. 2022 Životní styl
Pokud potřebujete do léta shodit pár zbytečných kil, vsaďte na saláty s polníčkem. Chutnají skvěle, nadopují vás vitaminy a minerály a když je vhodně poskládáte, tak i parádně zasytí.
Polníček je kozlíček polní
Botanicky patří polníček do čeledi kozlíkovitých a oficiálně nese jméno kozlíček polní. Podle webu deutsches-obst-und-gemuese.de pravděpodobně pochází z východní Evropy a Středomoří. V minulosti se polníček sbíral jako planá zelenina na okrajích polí nebo luk. Teprve v minulém století se stal kulturní rostlinou, tedy záměrně pěstovanou. A to nejen kvůli chuti, ale také kvůli obsahu cenných živin. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék je polníček bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje hlavně hodně hořčíku, železa a vitaminů A a C.
Mohlo by vás zajímat
Až ho budete kupovat, dobře si prohlédněte listy. Když jsou svěže zelené, je salát čerstvý. Ideálně ho zkonzumujte už v den nákupu. V ledničce vydrží ale ještě 2 až 3 dny. Polníček je oblíbený po celé Evropě. Má výraznou chuť i aroma. Používá se často v kombinaci se slaninou, ale i s uzenou rybou, jablky, hruškami a pomeranči nebo vlašskými ořechy či dýňovými semínky. Hodí se do slaných koláčů, například do francouzského qiuche. V receptech často nahrazuje špenát.
Mohlo by vás zajímat
Salát z červené čočky s polníčkem
Pokud přemýšlíte o rychlé a zdravé večeři, vyzkoušejte salát z černé čočky s polníčkem. Stačí si připravit 200 g černé čočky, lžičku octa, 400 g polníčku, 2 jablka, 1 uvařenou červenou řepu (nebo konzervovanou), 2 šalotky, 6 lžic slunečnicových semínek, 100 g sýru feta (nebo balkánského), sůl. Na dressing pak budete potřebovat 4 lžíce olivového oleje, 6 lžic jablečného octa, 2 lžičky javorového sirupu, lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. A jak na to? Čočku propláchněte a vařte s octem v osolené vodě doměkka (přibližně 7–10 minut). Slijte do cedníku, propláchněte ve studené vodě a dejte stranou. Omyjte a očistěte polníček a vložte ho do velké mísy. Jablka nakrájejte na proužky nebo malé kousky a přidejte. Přidejte červenou řepu nakrájenou na 0,5 cm kostky a nadrobno nakrájenou šalotku. Slunečnicová semínka opražte na pánvi bez tuku a nechte je mírně vychladnout, fetu rozdrobte rukama. Všechny ingredience na zálivku nalijte do šroubovací sklenice a dobře protřepejte. Osolte a opepřete, nalijte na salát a důkladně promíchejte. Nakonec posypte rozdrobenou fetou a opraženými slunečnicovými semínky.
Mohlo by vás zajímat
Polníček s hruškou
Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C se polníček často přidává do smoothie například společně s banánem, mangem nebo pomerančem. Výborný je v kombinaci s hruškou. Na hruškové carpaccio budete potřebovat 200 g polníčku, 4 zralé hrušky, trochu citronové šťávy, 6 ředkviček, 100 g sojových klíčků, lžíci hrubozrnné hořčice, 2 lžíce kaparů, lžíci medu, 4 lžíce jablečného džusu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Rozmixujte hořčici s medem, 1 lžící kaparů, 2 lžícemi jablečného džusu, po kapkách přidejte olivový olej. Vzniklou omáčku zřeďte zbylým jablečným džusem, přidejte zbylé kapary, osolte a opepřete. Hrušky zbavené jádřinců nakrájejte na tenké plátky, rozložte na talíř a ihned pokapejte citronovou šťávou. Nakonec přelijte zálivkou.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12