Mexické chilli con carne: Texaské jídlo s masem a fazolemi skvěle zasytí, zahřeje a potěší milovníky ostrých chutí
6. 1. 2023 Vaření
Chilli con carne je výborné prohřívací jídlo, na zimu se tedy hodí skvěle. Základem jsou chilli papričky, které spolu s mletým masem a fazolemi krásně zasytí. Roli hraje použité koření.
Odkud je chilli con carne
Z mletého masa můžete udělat boloňské špagety, masové kouličky, karbanátky, ale také třeba právě chilli con carne. Toto jídlo z jednoho hrnce je snadné na přípravu, jen ne každému musí vyhovovat pálivost. Případně můžete zvolit mírnější variantu, pálivou papriku. Jen s tím názvem pak bude problém…
Původně se jedná o texaskou národní specialitu a jako doma je na severu Mexika. Zajímavé je, že v Texasu mu říkají chilli a v původní verzi chybí fazole. Přestože si na jídle ve verzi dnešního chilli pochutnávali už staří Aztékové, první recept se objevil až v 19. století, kdy ho jedli vojáci během mexicko-americké války. Chilli je velmi populární, jedlo se ve speciálních „salonech“ a každý měl vlastní tajný recept na chilli.
Mohlo by vás zajímat
Co je chilli con carne
„Chilli con carne“ v překladu znamená v chilli s masem. Jedná se o pikantní pokrm, ve kterém kromě chilli, mletého masa a fazolí nechybí rajčata a koření.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso zvolit na chilli con carne
Tento pokrm se většinou připravuje z hovězího masa. Můžete si ho ale přichystat z vepřového, ale i z kuřecího nebo krůtího masa. Ideální je, když různé druhy masa smícháte. Vydatné chilli můžete doplnit o lžíci zakysané smetany. Jestliže jste vegetariáni, zkrátka nahraďte maso sójovým masem, případně tofu.
Mohlo by vás zajímat
Jak si dochutit chili con carne
Na chilli není nic složitého. Toto jednoduché jídlo si ale můžete připravit tak, aby vám chutnalo ještě více. A co se dá změnit? Místo vody můžete zvolit kvalitní hovězí vývar pro silnější hovězí chuť. Pokud máte rádi velmi pikantní jídla, nešetřete s chilli a doplňte ho o kajenský pepř. Obě suroviny vám krásně prohřejí organismus. Z koření se hodí i oregano. Chuť dodává také cibule a česnek, někdy se objevuje kukuřice. Pro tento pokrm je důležité aromatické koření, jako je římský kmín, sáhnout můžete i po dalším výrazném koření, například po skořici, hřebíčku, novém koření, hodí se i muškátový oříšek. Na zmírnění kyselosti rajčat můžete pokrm trochu osladit cukrem.
Pokud patříte mezi gurmány, můžete oslazení zaměnit za kousek hořké čokolády. Chuť chilli con carne také velmi doladí pár kapek vína, případně bourbonu. Na dochucení můžete použít i některou z omáček (sójová, worcesterská nebo rybí), pro změnu můžete využít i pár kapek vinného octa. Zajímavou proměnou je špetka instantní kávy, která se v chilli con carne báječně prolne právě s čokoládou.
Jak se vaří chilli con carne
Na chilli je řada receptů. Připravit si ho můžete třeba podle následující varianty. Pro čtyři osoby budete potřebovat: 200 g mletého hovězího masa, 160 g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, 1 velký stroužek česneku, 80 g rajského protlaku, 100 g červených fazolí z konzervy, 90 g kukuřice, 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový), lžička mleté papriky, špetka římského kmínu, pepř, sůl, chilli dle chuti a koriandr.
Jak na to? Oloupejte cibuli a česnek. Obojí nasekejte samostatně najemno. Nakrájejte i koriandr. V hrnci rozehřejte olej. Do teplého oleje dejte maso a na mírném plameni ho orestujte. Cibuli, česnek a chilli přidejte k masu, osolte a opepřete. Přidejte protlak, mletou papriku a promíchejte. Dolijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené a pomalu vařte na malém plameni zhruba 10 minut. Přidejte fazole, kukuřici, římský kmín, koriandr, a vařte znovu asi 10 minut.
S čím podávat chilli con carne
Chilli con carne je velmi vydatný pokrm, který příjemně zasytí. Můžete ho jíst samotný, s bramborami, rýží, pečivem, ale i s domácí tortillou, nebo nachos.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán
Jak uvařit fazole v pomalém hrnci? Jednoduché vaření nám ušetří čas u sporáku, přestože trvá dlouho
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
9 podzimních jídel na zahřátí: Dáte si křenovou omáčku s uzeným nebo chilli con carne?
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Komentáře
6. 1. 2023 13:07