Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso
Zdroj: Pixabay, RitaE

Mleté maso je základem mnoha pokrmů české i světové kuchyně. Jeho výhodou je, že po úpravě není tuhé, je rychleji propečené a vhodné i pro přidání do prvních masových příkrmů, se kterými si děti i bez zoubků hravě poradí. Zvláště pro ně je však třeba pečlivě vybírat mleté maso v té nejlepší kvalitě. Poradíme vám, na co se v obchodě soustředit.

Kvalita mletého masa

Kupované mleté maso nemá dlouhodobě příliš dobrou pověst. Ještě před pár lety se do něj zpracovávaly v nekontrolovaném množství nevyužitelné zbytky méně kvalitních částí zvířete. To se ale změnilo příchodem evropských směrnic, které dle časopisu dTest limitují obsah tuku a kolagenu (bílkoviny typické pro šlachy, kůže a chrupavky). Veškeré údaje o obsahu přidaných látek do průmyslově zpracovaného mletého masa je navíc povinné uvádět na obalu výrobku, a tak máme dokonalý přehled o tom, co si kupujeme. Jak se tedy vyznat v informacích na etiketě?

Mleté maso, masný polotovar nebo mělněné maso?

Mleté maso je v legislativě definováno jako vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli. Žádný jiný výrobek se jako mleté maso označovat nesmí. Na pultech supermarketů opravdové mleté maso ve vakuovaném balení málokdy najdete. Většinou jde o masné polotovary, které obsahují více soli a přísady, díky kterým maso vydrží déle čerstvé. Takový masný polotovar může být také označen jako mělněné maso.

Chcete-li tedy mleté maso bez dalších přidaných látek, buď vás čeká delší shánění v chladících boxech obchodů, nebo si jej nechte namlít přímo před vlastními zraky u řeznického pultu. Je však nutné uvést, že mleté maso bez konzervantů podléhá rychlé zkáze a je třeba jej zpracovat okamžitě, zejména je-li určeno pro malé děti do 1 roku do masového příkrmu.

Obsah masa a tuku v masném polotovaru

Údaj o obsahu masa na etiketě je jedním z hlavních kritérií, podle kterých se pozná kvalitní výrobek. Čím nižší obsah masa, tím více produkt obsahuje vody, antioxidantů, konzervantů, barviv a dalších přidaných látek. Napovědět může i cena, která je u kvalitních výrobků srovnatelná s masem v celku. Příliš nízká cena je známkou toho, že část masa musela být nahrazena jinými přísadami.

Určitá dávka tuku je u masného výrobku žádoucí, neměla by však překročit u hovězího masa 20 %, vepřového 35 % a směsi hovězího a vepřového 30 %.

Čím méně přidaných látek, tím kvalitnější maso

Mleté maso má velmi krátkou trvanlivost, proto do něj výrobci přidávají látky prodlužující dobu spotřeby, stabilizátory apod., a také další přísady, které tento koktejl udrží pohromadě.

Masné polotovary s vysokým podílem masa mají jasnou strukturu a červenou či růžovou barvu. Příliš světlá barva napovídá o vysokém obsahu tuku, našedlá nebo nazelenalá barva značí nevhodné podmínky skladování nebo překročenou dobu, kdy je třeba mleté maso spotřebovat. Ani barva však není zcela určující, protože výrobek může obsahovat červené barvivo, které má nalákat zákazníka ke koupi. Čtení etiket je tedy opravdu důležité i u produktů, které jsou na první pohled dokonale čerstvé a kvalitní.

Mleté maso pro děti do 1 roku

Pro nejmenší děti, které ještě nemají zoubky a dostávají maso pouze v příkrmech, doporučujeme nechat si namlet kvalitní libové maso přímo u spolehlivého řezníka, nebo pořídit mlýnek na maso a zpracovat jej těsně před přípravou pokrmu. Jedině tak máte jistotu, že svému dítěti podáte to nejkvalitnější mleté maso.

Z hovězího je na mletí vhodné libové přední, z vepřového plec, kýta nebo panenka, které mají nižší obsah tuku, panenka se však oproti dalším dvěma částem zvířete prodraží. Namlet samozřejmě doma můžete i kuřecí nebo krůtí maso, nejlépe z prsou. Občas na příkrmy použijte i králičí, telecí či jehněčí maso.

Mleté maso stačí dětem podusit asi 10 minut společně se zeleninou (mrkev, petržel, hrášek,...) a podávat s rozmačkanými bramborami, menšími kousky těstovin, kuskusem nebo rýží. Vařené mleté maso se dá přidat také do vývaru nebo přimíchat do bramborové kaše. 

Zdroje informací:

časopis dTest

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více