Alžběta II. v kuchyni: Recept na její palačinky se zvláštní ingrediencí si vyžádal i americký prezident Eisenhower
6. 5. 2023 Ostatní
Spojené království žije korunovací nového krále Karla III., přesto se myšlenky mnohých Britů stále vrací k milované Alžbětě II. Zesnulá panovnice totiž měla ke svému lidu blízko a často ho překvapila tím, jak „obyčejná“ dokázala být. To dokládá i recept, na který upozornil například The Daily Mail, v němž bývalá britská královna učí prezidenta USA, jak připravit dokonalé palačinky.
Slib prezidentovi
Britská panovnice poskytla recept Dwightu D. Eisenhowerovi v roce 1960, uvádí britský deník The Daily Mail. Americký prezident se totiž, společně se svou manželkou Mamie, s Alžbětou II. setkal rok před tím na jejím zámku Balmoral. Zde se nejmocnější muž a žena světa bavili o palačinkách, na které královna slíbila poslat recept.
Mohlo by vás zajímat
Přísná dieta vs. sladké
„Když jsem v dnešních novinách viděla vaši fotografii, jak stojíte před grilem a připravujete křepelky, připomnělo mi to, že jsem vám nikdy neposlala recept na palačinky, který jsem vám slíbila,“ napsala v dopisu 34. americkému prezidentovi Alžběta II. Nezapomněla zdůraznit, že se jedná o recept na 16 porcí a je velmi důležité „hodně šlehat“. Zvláštní je, že se královna, držící přísnou dietu, podělila s prezidentem USA zrovna o rady, týkající se sladkého pokrmu.
Královniny tipy
Královna například radila Eisenhowerovi i s tím, na co si má dát při přípravě těsta pozor. „Když palačinek připravuji menší počet, dávám zpravidla méně mouky a mléka, ale ostatní přísady používám tak, jak je uvedeno,“ napsala v dopise do Bílého domu. „Zkoušela jsem také místo cukru použít zlatý sirup (vyrábí se svařením třtinové cukrové šťávy - pozn. red.) nebo třtinovou melasu a bylo to také velmi dobré,“ dodala.
Queen Elizabeth's own pancake recipe (drop scones)
by u/AncalagonArt in PotasticP
Alžbětiny královské palačinky
Na přípravu palačinek podle britské královny budete potřebovat: 4 hrnky hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla.
Jak na to?
- Rozšlehejte vejce, cukr a asi polovinu mléka, přidejte mouku a dobře promíchejte.
- Podle konzistence těsta přidejte zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Po důkladném vyšlehání můžete začít smažit palačinky na rozpálené pánvi s troškou oleje po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky naplňte marmeládou nebo ovocem či čokoládou, dle své chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
Čím nahradit jedlou sodu. Pomůže snadno dostupná surovina