Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Nemáte jedlou sodu? Nahradit ji můžete snadno dostupnou surovinou

Jedlá soda (soda bicarbona) je univerzální a hlavně užitečný pomocník v domácnosti. Dokáže nahradit některé čistící prostředky, pomoci vybělit zuby, vyčistit pleť, ale hlavně - vedle prášku do pečiva dokáže i soda velmi dobře nakypřit, odlehčit pečené těsto. Ne vždy máme sodu doma a občas je nutné se bez ní v pečení obejít.

Prášek do pečiva i soda pečivo kypří, ale každý z nich funguje na jiném principu. Soda bicarbona je zásaditá látka, která reaguje s kyselými látkami (kefír, jogurt, podmáslí, citronová šťáva, med či ocet). Je silnější než prášek do pečiva, do těsta jí tedy dáváme méně, než kypřícího prášku. Co se týká způsobu kypření, k vývoji CO2 dochází bezprostředně po styku s kyselou složkou - na rozdíl od prášku do pečiva, kde k tomu dochází až působením tepla v troubě.

Prášek do pečiva je sloučenina obvykle tří látek a jednou z nich je právě soda. Kypřícího prášku do pečiva použijeme asi 3x větší množství než to, které je uvedeno u sody. Prášek rozmícháme v mouce, aby byl v těstě opravdu dobře promísený, a teprve pak přidáme tekutiny.

Čím nahradit jedlou sodu?

Mimo prášku do pečiva a jedlé sody můžeme odlehčit těsto přidáním bílků, vyšlehaných do tuhého sněhu. K bílkům před šleháním přidáme špetičku soli a na 1 bílek i 1 lžíci ledové vody. Bílek vodu absorbuje a sníh bude mít větší objem. Sníh do těsta vmícháme opatrně, spíš ho do něj jen zabalíme, aby nespadl a jeho kypřící schopnost se tak neztratila.

Dalším způsobem je použití droždí. Můžeme připravit a upéct moučník z kynutého těsta, které nakypří a zlehčí oxid uhličitý, produkovaný kvasinkami v droždí.

Někdy můžeme místo sody použít obyčejnou sodovku (sifon - vodu sycenou oxidem uhličitým). Mnohé z našich babiček zadělávaly sodovkou třeba těsto na přílohové knedlíky.

Zcela jistě můžeme říct, že se vyplatí mít jedlou sodu doma po ruce, protože kromě kypření pečiva ji využijeme minimálně při neutralizaci překyseleného žaludku (pálení žáhy).
A pak právě na pečení spousty úžasných moučníků!

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům