Andělské slzy: Sladký tvarohový koláč je neskutečně vláčný a jemný, nadýchaný sněhový povrch zdobí vysrážené „slzy“ z karamelu
12. 6. 2023 Vaření
Koláč slzy anděla neboli andělské slzy je tak trochu kouzelný. Po upečení na jeho povrchu totiž ulpí vysrážené krůpěje karamelu, které vypadají jako zlaté slzy. A kouzelná je vlastně i jeho chuť. Je jemný, nadýchaný, vláčný a chutná nejen andělsky, ale prostě božsky.
Tvarohová verze krémeše
Na první pohled vám možná trochu připomene cheesecake nebo tvarožník, sněhová vrstva na jeho povrchu však koláč s názvem andělské slzy nebo slzy anděla pozvedává o level výš. Peče se u nás i na Slovensku, jeho původ však zřejmě sahá až do dob Rakouska-Uherska.
Nápadně totiž připomíná slavný maďarský moučník krémes. Ten je ostatně známý pod mnoha názvy po celé Evropě, hlavně však v Rakousku jako Cremeschnitte (neboli krémové řezy). V Polsku se mu říká kremówka nebo napoleonka, v Chorvatsku kremšnita a na Slovensku krémeš. Jde o slavný moučník starých dobrých cukráren Rakouska-Uherska, inspirací mu však zřejmě byla francouzská cukrařina se svým vyhlášeným dezertem mille-feuille.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale krémový tvarožník
Stejně jako ony se krémeš sestává z listového těsta, které doplňuje obvykle vanilkový pudinkový krém. A právě to slzy anděla od krémeše odlišuje. Krém v tomto koláči je totiž tvarohový, což zase dezert přibližuje cheesecaku. Někdy se mu ostatně říká také tvarohový krémovník a krémový opravdu je. Jemnost a vláčnost krému dodávají žloutky, někdy se do něj přidává i pudinkový prášek. Lahodnější chuť zajistí tučnější tvaroh i kysaná smetana, kterou do náplně rovněž můžete přidat. Navíc sněhová čepice na povrchu celý dezert příjemně odlehčuje. Příprava tohoto koláče je kupodivu poměrně snadná a za pár chvil tak máte hotový přímo luxusní dezert.
Mohlo by vás zajímat
Recept na koláč slzy anděla
Slzy anděla lze udělat jako klasický kulatý koláč i jako řezy na plech. Pokud chcete raději koláčovou verzi, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 vejce, 1 šálek (o objemu 250 ml) moučkového cukru, 1 šálek polohrubé mouky, 80 g másla, ½ lžičky jedlé sody, 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g zakysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce moučkového cukru.
- Nejprve si připravte těsto. Vajíčko vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte máslo a mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
- Odleželé těsto rozválejte na velikost formy o průměru 22 cm a vyložte jím dno. Na těsto navrstvěte tvarohový krém, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím ušlehejte bílky s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý sníh. Po 30 minutách koláč vyjměte, navrch rozetřete připravený sníh, uhlaďte jej a vraťte do trouby. Pečte dalších 15 minut, na povrchu by se měly vytvoří drobné karamelové kapičky. Hotový koláč nechte krátce vychladnout a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ty nejsladší a nejlepší rakousko-uherské moučníky: Vanilkou vonící kremeše nebo dokonalý Sachrův dort. Jak na něj?