Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl, ovšem do péče o zahradu vkládáte nemalé prostředky a vlastní práci, není dobré nechat vše náhodě. Důležitý je plán, co si zasadit a čím byste mohli růstu pomoci. Vedle klasického zalévání, hnojení či boje se škůdci nesmíte opomenout tu nejjednodušší věc – co s čím vysadit a co naopak k sobě rozhodně nepatří.

Vzájemná ochrana – rostlinní přátelé

Některé kombinace rostlin na zahradě mohou být velmi výnosné, protože různé druhy mohou vzájemně podporovat svůj růst a pomáhat si v boji se škůdci a chorobami. Plodiny si mohou být užitečné už prostě tím, jak vypadají. Vysoké rostliny, jako jsou kukuřice nebo slunečnice, mohou poskytovat stín a ochranu pro méně vzrůstné druhy, jakými jsou ředkvičky či salát. Chrání tyto rostliny před přehřátím a půdu před příliš rychlým vysycháním.

Vyplatí se také informace z obalu semínek o tom, jak hluboko daný druh zakoření. Různé rostliny mohou mít různé hloubky kořenů, a vyplatí se proto střídat řádky mělce a hluboce kořenících druhů.  V každé vrstvě pak zůstává pro každou dost živin. Výborným příkladem kombinace mělkého a hlubokého zakořenění je cibule s mrkví.  Cibule taky chrání mrkev před škůdci a naopak. Cibule či pórek platí na pochmurnatku mrkvovou a mrkve odpuzují mušku květilku cibulovou. 

Všemocné bylinky a léčivky

Aromatické rostliny mohou produkovat látky, které odpuzují škůdce nebo které mohou mít pro škůdce dokonce toxické účinky. Například levandule, máta a tymián odradí mouchy, komáry či mravence.

Bazalka pomůže proti savým škůdcům, nejčastěji bývá parťákem pro rajčata, a to jak na záhonu, tak i na talíři. Bazalka může pomoci chránit rajčata před škůdci, jako jsou mšice a mravenci, a zároveň zlepšit chuť a aroma rajčat. Bazalka však udělá dobře i záhonům s okurkami či salátem.

Máta je skvělý parťák k bramborům, chrání je před plísní a umí i odpuzovat dřepčíky a bělásky, takže se skvěle hodí ke košťálovinám.

Rozhodně v zahradě zkuste vysít lichořeřišnici, přinese krásu i užitek. Ochrání zeleninu a ovocné stromy, protože na sebe přirozeně přitahuje mšice, housenky a slimáky a ti pak nebudou mít už takový zálusk na vaši zeleninu. Ovocné stromy zase chrání před vlnatkou. 

Proti savému hmyzu pomohou i afrikány (aksamitníky), ty vedle mšic působí také na háďátka, proto by rozhodně neměly scházet u jahod či rajčat. Nejenom okurky uvítají společnost kopru. Také česnek je vyhledávaným záhonkovým partnerem - skvěle chrání před houbovými nemocemi, takže se hodí do blízkosti jahod, rajčat i okurek.

Nevhodní partneři v záhoně

Pamatujte, že není dobré nechávat na stejném místě dvě sezony po sobě zeleninu stejné čeledi - třeba česnek, cibuli a pórek, ale pravidelně druhy obměňovat. 

K rajčatům nesázejte lilkovité rostliny, protože trpí na stejné škůdce a choroby. Vyhněte se tedy lilkům, paprikám a bramborám. Nesnese se fazol s cibulí nebo hráškem, cibule s košťálovinami, rajče s okurkou. Zelenina v takovém sousedství rozhodně nepřinese kýženou úrodu.

Rozhodně se však nebraňte kombinovat zeleninové, bylinkové a květinové výsadby. Kvetoucí druhy přitáhnou do zahrady užitečný hmyz, který pomáhá při opylování a zvyšuje tak výnosy rostlin.

Zdroje:

Bydlimenazahrade.net: Nebojme se kombinovat zeleninu, bylinky i květiny na jednom záhonu

Vitalplus.org: Tajemství přírodní zahrady

Zahradaproradost.cz: Vhodní partneři
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více