Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak podpořit růst rostlin na zahradě? Banánový „drink“, zelené hnojení nebo zkvašené kopřivy udělají na záhonku úplné divy
Zdroj: Freepik, gpointstudio

Při pěstování zeleniny je nezbytné zajistit správné hnojení tak, aby rostliny měly potřebné živiny. V ideálním případě se obracíme k přírodním hnojivům, která jsou šetrná k životnímu prostředí a přispívají k zdravému dozrávání úrody. Podívejme se, jaké poklady můžeme z poměrně nežádoucích surovin vyrobit a použít na své zahradě.

Půda jako základ

Alfou a omegou celého zahradničení je práce s půdou. Při pěstování zeleniny hnojíme půdu organickými hnojivy (hnůj, kompost) obvykle každým druhým rokem. Samozřejmostí je, že každý druh zeleniny má jiné nároky na intenzitu hnojení. Dobře vyzrálý hnůj potřebuje zelenina tzv. první trati (kam patří košťáloviny, plodová zelenina, celer či saláty). Uleželý hnůj se dá nahradit kompostem, který vytvoříte z organických odpadů z vaší zahrady či domácnosti. V případě, že máte některé záhony zamulčované, tak i tak se dá efektivně pohnojit, aniž byste museli odstraňovat vrstvu mulče. Vložte kompost do jutového pytle a ponořte na den do nádoby s vodou. Výsledný výluh vám zajistí skvělé tekuté hnojivo

Nemáte-li k dispozici hnůj, příp. zatím nekompostujete, můžete využít tzv. zelené hnojení. Namísto pouhého ponechání půdy ladem mezi pěstebními sezónami se na ní vysévají určité druhy rostlin, které mají schopnost vytvářet živiny, zlepšovat strukturu půdy a potlačovat plevely. Rostliny používané na zelené hnojení (vikev, bob, seradela, peluška, hrách, apod.) jsou rychlerostoucí a ještě před odkvětem se posekají na malé kousky a zapracují co půdy (ideálně na podzim). Zelené hnojení přispívá k tvorbě organické hmoty a zlepšuje strukturu půdy, což zase podporuje zdravý růst pěstovaných rostlin. Je zde jedno důležité pravidlo - nevysévat na tento účel rostlinu stejné čeledi, jaká byla předtím v daném záhoně, a to z toho důvodu, aby se nedařilo chorobám a škůdcům. 

Obohacující drinky - je libo banánový?

Jste-li milovníky banánů, tak o materiál na přihnojení máte postaráno. Banány jsou bohaté na draslík, důležitý prvek pro zdravý růst rostlin. Můžete si z dobře omytých slupek vyrobit výživný koktejl pro vaše rostliny. Stačí dát slupky od banánů (ideálně rozmixované) do vody v poměru zhruba 1:3 a nechat je den až dva macerovat. Poté tento „čaj“ použijte na zalévání rostlin, na zahradě takto potěšíte zejména plodovou zeleninu - rajské, okurky či dýně, a použít se dá i na pokojovky. Banánová slupka se dá také pokrájet a přidávat přímo k výsadbě sazenic. Draslík v něm obsažený poskytne rostlinám potřebný impuls k růstu.

Zajímavým pomocníkem může být i kopřiva. Sbírejte zejména mladé kopřivy, a to do okamžiku než budou tvořit semena. Kopřiv natrhejte ideálně plnou tašku, dejte do nekovového kbelíku a zalijte ideálně dešťovou vodou. Poté nechte dva až čtyři týdny zakryté kvasit. Hotovo bude v okamžiku, kdy přejde výluh do tmavé barvy a nebude pěnit. Proces kvašení zapáchá, myslete na to při umístění nádoby. Pro optimální hnojení na měsíc vystačí ředění jeden díl hnojiva na devět dílů vody.  

Kopřiva se postará i o boj se mšicemi či odpudí mravence. Zde stačí nechat louhovat kopřivy jeden den (kbelík plný natrhaných mladých kopřiv). Po uplynutí 24 hodin můžete výluh přecedit do rozprašovače či postřikovače a aplikovat na rostliny (pokud louhujete více než jeden den, je dobré postřik doředit vodou v poměru 1:10). Takovýto postřik provádějte ráno či večer, aby se na slunci mokré listy nepopálily. Výluh pomůže ve fázi prevence proti mšicím i v přímém boji s napadenou rostlinou. Postřik proveďte důkladně a pravidelně po dvou až třech týdnech zopakujte. 

Zdroje informací:

Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal, J., Šedivý, J. a kol.

zahradkarskaporadna.cz: Prospívá půdě i pěstovaným plodinám. Které rostliny jsou pro zelené hnojení vhodné?
kvetoucizahrada.cz: Už se vám taky ježí hrůzou chlupy po těle při představě, že zase vysávají zeleni v zahradě všechnu šťávu z těla?
ireceptar.cz: Jak připravit účinné přírodní hnojivo z kopřiv? 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více