Vyzkoušeli jsme nonstop automat na zeleninu: Kilo raných brambor od farmáře vyjde na 22 korun a kvalita je špičková
11. 7. 2023 Domácnost
Ceny a kvalita základní zeleniny, jako jsou brambory nebo cibule, jsou dlouhodobým terčem kritiky zákazníků běžných supermarketů. V Brně jsme objevili alternativu, díky které lze pořídit tyto běžné suroviny nonstop bez čekání, v dobré kvalitě a za příznivou cenu. A také jsme otestovali, jak vše funguje.
Automaty na základní potraviny
Automatů, ve kterých můžete pořídit potraviny vysoké kvality za příznivou cenu přímo od lokálních farmářů, po celé republice díky vysoké poptávce přibývá. Mlékomaty už jsou tu s námi už několik let, pohodlně a mimo běžnou otevírací dobu supermarketů však dnes můžete ve větších městech i poblíž samotného zdroje pořídit také vejce, maso, med, zeleninu a spoustu dalších potravin.
Mohlo by vás zajímat
A jak zjistit, zda se farmářský automat nachází ve vašem okolí? Vyzkoušeli jsme do Google map zadat různá slovní spojení, jako například automat na potraviny, farmářský automat, mlékomat apod., a pokaždé se nám v mapě objevila jiná místa. Popis na mapách tedy není sjednocený tak, aby stačil pouze jeden výraz, ale je třeba jej specifikovat.
My jsme osobně vyzkoušeli jeden ze dvou brněnských automatů na farmářskou zeleninu v městské části Kohoutovice, ve kterém v současné době (červenec 2023) nakoupíte brambory a cibuli, v sezóně však vydává také česnek, jablka či směs kořenové zeleniny na polévku.
Tzv. Bramat je v jihomoravské metropoli poměrně krátce (od roku 2022), podle jednoho ze dvou majitelů, Petra Grünwalda ml., je však v plánu sortiment zeleniny rozšířit o další druhy a expandovat i do dalších lokalit.
V současné době je již v procesu realizace automatů do městských částí Vinohrady a Žabovřesky. K dotazu na rozšíření i mimo Brno provozovatel říká: "Vzhledem k tomu, že jde o pilotní projekt, budeme vyhodnocovat data za poslední půlrok a poté se budeme eventuálně posouvat dál po jižní Moravě. Zvažujeme další městské části Brna a do budoucna také města Blansko, Boskovice, Ivančice, Židlochovice apod."
Mohlo by vás zajímat
Brambory špičkové kvality nonstop
V brněnském automatu na zeleninu jsme otestovali funkčnost, uživatelskou přívětivost a samozřejmě i kvalitu a chuť zakoupených brambor. Na dokumentaci naší návštěvy se můžete podívat v galerii pod článkem. Tzv. Bramat je umístěn na veřejném prostranství a funguje 24 hodin denně 7 dní v týdnu.
Automat měl v nabídce brambory rané odrůdy Carrera z rodinné farmy Langových pocházející z jihomoravské obce Iváň. Dočetli jsme se, že jsou to první brambory, které lze na území ČR v tomto období sklízet. Dále byla možnost zakoupit cibuli, ke které na automatu podrobnější popis chyběl. Z displeje jsme se dozvěděli pouze původ v Dolních Dunajovicích.
Instrukce k nákupu jsou pochopitelné a ovládání intuitivní. Na displeji si jednoduše vyberete produkt z aktuální nabídky, který následně zaplatíte bezkontaktně kartou, a ten vypadne do prostoru za vysunovacími dvířky. Na displeji se sice zobrazí volba hotovostní platby, v instrukcích na automatu se však dočtete, že není aktivní, a ani otvor na bankovky či mince zde nenajdete.
Vyplatí se kupovat zeleninu v automatu?
V automatu jsme zakoupili 3 kg brambor za 65 korun, což vychází na necelých 22 korun za kilogram. V běžném supermarketu za kilogram rané odrůdy aktuálně zaplatíte 25-35 korun a málokde se dopátráte původu produktu.
Balení 1,5 kg cibule se zde prodává za 50 korun, kilogram tedy pořídíte za 33 korun. Ceny za kilogram cibule v supermarketu se pohybují kolem 40 korun.
Nákup v automatu s kvalitní zeleninou se tedy rozhodně vyplatí. Bez front nakoupíte v jakoukoli denní i noční hodinu levněji a pohodlněji než v obchodě, a sledujete-li facebookové stránky provozovatele, dozvíte se vše o původu aktuálně nabízených produktů i o chystaném sortimentu na další týdny.
Mohlo by vás zajímat
Zakoupené brambory byly skvělé na pohled i chuťově a na rozdíl od zkušeností se síťkami z obchodů jsme nenarazili na žádný poškozený kus.
K opravdu překvapivé ceně za prvotřídní kvalitu se nám provozovatel a původce nápadu na odvážný projekt rovněž vyjádřil: "Myšlenku tohoto automatu jsem nikdy nedělal kvůli zisku nebo nějaké ekonomické přidané hodnotě. Bramat má sloužit nám všem. Vám zákazníkům jako zdroj kvalitních potravin za které ručím svým jménem já, Petr Grünwald ml., a podpora těch lidí, kteří tu zeleninu a ovoce pro vás pěstují na to, aby byli schopni v rozumném časovém horizontu prodat veškerou svoji produkci za adekvátní cenu vůči jejich práci. A tohle všechno neuděláme jinak, než že český občan bude primárně kupovat české potraviny od lidí, které zná, nebo má k těmto lidem přístup."
Mohlo by vás zajímat
Automaty udržují optimální teplotu skladování
Zajímalo nás také, zda umístění automatu na přímém slunci neovlivní kvalitu zeleniny, která je v nich uskladněna. "Automaty se zavážejí každý den, průměrná doba setrvání balíčku v automatu je 18 hod a automat je vybavený termostatem, vyhříváním i klimatizační jednotkou tak, aby v automatu byla teplota od 8 do 10 °C. Takže se dle potřeby buď vyhřívá nebo chladí. Samozřejmostí je dobrá izolační vrstva v rámu celého automatu," dodává Petr Grünwald ml.
Zdroje informací:
Facebook.com: Bramat Czech - automaty na zeleninu a ovoce
Driconsta.cz: BRAMAT – automat na zeleninu
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Pizza z automatu dobývá Česko. Italskou klasiku dokáže stroj připravit skoro stejně dobře jako některé restaurace
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Farmářka Alena Jalůvková radí: Kam v lednici dávat vajíčka a jak se chránit před salmonelou? Zásadní je ocet!
Vyzkoušeli jsme nonstop automat na zeleninu: Kilo raných brambor od farmáře vyjde na 22 korun a kvalita je špičková