Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
17. 7. 2023 Vaření
Sezona rybízu je tady a tak přichází i u nás doma čas na zavařování. Mám vyzkoušený džem z kombinace červeného a černého rybízu. Džem je po uvařený hustý a hladký a přitom se do něj přidává jen cukr, případně podle chuti vanilka a rum. Příprava je snadná a za chuť ručím!
Jak se dělá džem z rybízu?
Rybízový džem je snad nejsnazší ze všech ovocných zavařenin. Rybíz totiž obsahuje dostatek pektinu, proto krásně želíruje a není potřeba už nic přidávat. Stačí jej jednoduše povařit s cukrem a počkat, až dostatečně zhoustne.
Pro chuť i vzhled zavařeniny je pak podle mých zkušeností nejlepší kombinace červeného a černého rybízu. Černý rybíz je velice výrazný v chuti i barvě a je i sladší, tudíž ten červený dobře doplní. Míchat oba můžete v libovolném poměru. Já to tak dělám a nikdy neřeším, jestli je jednoho nebo druhého více.
Ostatně, nemám zahradu a rybíz dostávám každý rok od své sestry, takže si ani moc nemůžu vybírat, který rybíz bude převažovat. Ale nevadí mi to, díky tomu je chuť pokaždé malinko jiná, zajímavá.
Mohlo by vás zajímat
Jak odstranit zrníčka z rybízu
Tohle trápí mnoho milovníků rybízu a někteří kvůli tomu rybízové zavařeniny ani nejedí. Zrníčka zkrátka všichni nemusejí. Dá se jich ale snadno zbavit a protože sama patřím mezi ty, kteří pak chtějí mít na Vánoce do lineckého džem zcela hladký, zrníček se zbavuji.
Jak? Jsou nejméně dvě možnosti. Buď můžete ovoce krátce svařit a pak přecedit. Anebo ovoce smíchat s cukrem, nechat v chladu den macerovat a pak rozmixovat a přecedit, případně místo mixování prolisovat či umlít v odšťavňovacím mlýnku. Každopádně platí, že na 1 kg rybízu potřebujete 700 g cukru.
Mohlo by vás zajímat
Recept na voňavý rybízový džem s rumem
Krásně hladký, bez zrníček, hustý skoro jako povidla. A podobně tmavý. Vánočnímu lineckému bude tenhle džem skvěle slušet. Co budete potřebovat: 1 kg rybízu ( mix červený a černý), 700 g krystalového cukru, trochu vanilky a rumu
Jak na to? Rybíz omyjte a oberte z něj větvičky, lístečky apod. Smíchejte s cukrem a nechte 24 hodin v lednici. Druhý den rybíz rozmixujte ponorným mixérem a důkladně přeceďte nebo propasírujte. Šťávu pak svařte s vanilkou (1 vydlabaný lusk) a trochou rumu do zhoustnutí. Trvá to asi 10 minut.
Horký džem lijte do vysterilizovaných sklenic. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Rychlá verze: Otrhaný omytý rybíz i s lístečky a větvičkami smíchejte s cukrem (na 1 kg rybízu 700 g cukru) a nechejte 24 hodin v chladu. Pak důkladně propasírujte a šťávu svařte do zhoustnutí na džem.
Superrychlá verze: Otrhaný omytý rybíz propasírujte a šťávu odměřte. Na 1 litr šťávy použijte 800 g cukru a svařte do zhoustnutí.
Moje tipy navíc:
- Skleničku můžete vypláchnout rumem. Bude působit jako konzervant a ještě džem krásně provoní.
- Cukru můžete dle sladkosti rybízu dát i více. Klidně i 800-900 g na 1 kg ovoce.
- Na vaření džemu použijte spíše nižší kastrol se širším dnem. Džem se svaří rychleji.
- Během vaření udělejte talířovou zkoušku. Malý talířek nechte předem vychladit v lednici a pak na něj kápněte lžičku džemu. Talířkem pohněte. Pokud džem nestéká, je hotovo.
- Místo drahého vanilkového lusku můžete použít vanilkový cukr. Vmíchejte jej až ke konci vaření, jen tak, aby se cukr stihl rozpustit.
- Delším vařením džem houstne víc a víc. Tudíž si hustotu můžete i regulovat sami. Čím hustší džem bude, tím déle vydrží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak připravit malinový dort Charlotta? Křehký korpus s nadýchanou ovocnou pěnou
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Holka u plotny radí: Jak na božskou medovou bábovku s ořechy? Vláčnost zajistí kefír a máslo
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní