Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Zdroj: Pixabay, RitaE

Drobné ovoce je skvělým letním pochutnáním, ale pokud ho máte nadbytek, jistě přemýšlíte, jak ho nejlépe zužitkovat a uložit pro další měsíce. Jednou z oblíbených možností je zpracování na různé marmelády, džemy a sirupy. Důležité je odstranit drobná semínka a zrníčka, aby produkty byly pěkně hladké.

Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením, nebo si k pasírování opatřit vhodné kuchyňské "pomocníky", kteří nám tuto práci více usnadní. 

Jak pasírovat drobné ovoce

Větší kusy ovoce (např. broskve, meruňky, jahody) snadno rozmixujeme a dále využijeme. Drobné druhy (jako jsou např. maliny, ostružiny, rybíz, moruše, aronie) obsahují mnoho malých zrníček a kdybychom je pouze rozmixovali, výsledek by nám nemusel vyhovovat. Při pasírování vlastně odstraníme zrníčka a semínka, zůstane nám šťáva, kterou snadno dále zpracujeme. Máme více možností, jak šťávu získat:

  1. Ovoce můžeme zasyrova rozmixovat a protlačit přes cedník (síto).
  2. Ovoce je možné nejprve krátce povařit, pak teprve rozmixovat a protlačit přes cedník, jde to snáze.
  3. Další variantou je využít ruční pasírovací mlýnek z nerezové oceli. Nabízí nám více možností velikosti otvorů krájecích mřížek (jemná, střední, hrubá). Díky otáčení kličkou můžeme pasírovat drobné ovoce a použít ho nejen pro přípravu marmelád, ale i např. na kojeneckou výživu. Mlýnek poslouží i na přípravu bramborových kaší nebo omáček.
  4. Naše babičky používaly ruční odšťavňovací mlýnek na ovoce. Možná ho ještě máte doma nebo si ho můžete i dnes koupit. Stačí pak točit klikou a mlýnek odděluje šťávu od nevyužitelné dužniny. Pokud potřebujeme zpracovat více ovoce, točení je únavné, nicméně může pomoci silnější člen domácnosti a práce bude za chvíli hotová. Mlýnek pak uklidíme až do další sezony.
  5. Dobrou volbou, která se vyplatí, pokud plánujeme pasírovat častěji, je pořízení elektrického šnekového odšťavňovače. Oceníme ho nejen při pasírování ovoce do marmelád, ale i na přípravu čerstvé šťávy pro přímý konzum. Ověříme si, že si vybraný model skutečně poradí s drobným ovocem. Takový přístroj se může stát oblíbeným domácím pomocníkem, který nejen snadno propasíruje drobné ovoce, ale zvládne i další ovoce, zeleninu a bylinky. Umožní nám přípravu čerstvých šťáv a smoothie.

Pasírované ovoce využijeme na marmelády, džemy, sirupy, zmrzliny, poháry, dětskou výživu i různé dobroty sladké kuchyně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více