Jídelníček Cristiana Ronalda: Špičkový fotbalista drží přísnou životosprávu, nesnáší slazené nápoje a jí šest malých jídel denně
5. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Jeden z nejlepších fotbalistů světa, rodák z portugalské Madeiry, Cristiano Ronaldo slaví 5. února své 39. narozeniny. Sportovec je známý přísnými stravovacími návyky, má i svého osobního dietologa a je odpůrcem slazených nápojů.
Fotbalová celebrita je ve skvělé kondici
Už před deseti lety ho prestižní americký týdeník Time zařadil na seznam stovky nejvlivnějších světových osobností. V roce 2020 se stal třetím sportovcem a prvním fotbalistou, který ve své kariéře vydělal přes miliardu amerických dolarů.
Syn kuchařky a zahradníka Cristiano Ronaldo je nesmírně disciplinovaný a přísný sám na sebe. Díky tomu je hráč, který druhým rokem obléká dres saudskoarabského týmu An-Nassr FC, stále v obdivuhodné kondici.
Mohlo by vás zajímat
Šest menších jídel denně
Ronaldo má osobního dietologa, s kterým spolupracuje od doby, kdy byl v Realu Madrid, tedy skoro 15 let. Jídelní režim slavného fotbalisty v postatě vychází ze středomořského způsobu stravování, jen místo tří hlavních jídel dává přednost šesti menším. „Mini-jídla“ v průběhu dne zahrnují snídani, svačinu, oběd, odpolední svačinu, večeři a druhou večeři.
Ronaldův způsob stravování není pro sportovce neobvyklý. Zatímco výživoví odborníci dnes diskutují o tom, jestli je lepší jíst třikrát denně nebo držet přerušovaný půst, sportovci často volí právě menší porce několikrát denně.
Mohlo by vás zajímat
Avokádo a kuře
Základem jídelníčku Cristiana Ronalda jsou bílkoviny doplněné o celozrnné sacharidy, nechybí zdravé tuky, tedy olivový olej či avokádo, hodně ovoce a zeleniny. A jak to vypadá v praxi? Snídaně a po ní následující svačina zahrnují ovocný salát, nízkotučný jogurt, sýr, šunku nebo avokádový toust.
Červenému masu se vyhýbá, ale o kuřeti říká, že je „magickou potravinou“. Kuřecí maso, které má vysoký obsah bílkovin, a přitom nízký obsah tuku, konzumuje upravené na různé způsoby.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená treska bacalhau à brás
Rodák z Madeiry, ostrova v Atlantském oceánu, samozřejmě vyrostl na rybách. Není divu, že ryby jsou na seznamu jeho oblíbených jídel. Zejména to jsou tuňák, mořský okoun, mečoun či pražma. Ryby vyžaduje vždy čerstvé, nikdy mražené.
Cristiano Ronaldo nikdy neodolá typicky portugalskému jídlu – bacalhau à brás. O co jde? O nasolenou tresku, která se podává zapečená s bramborami a vejci, zdobí se olivami a čerstvě nasekanou petrželkou.
Zmínit se se musíme také o pitném režimu slavného fotbalisty. Tekutiny doplňuje převážně obyčejnou vodou a nesnáší sycené a slazené nápoje. Těžké chvíle připravil pořadatelům šampionátu Euro 2020, mezi jehož významné sponzory patřila coca-cola. Na tiskové konferenci ostentativně odstrčil láhev této limonády, kterou měl před sebou, a v rodné portugalštině zvolal: „Pijte vodu!“
Náš tip: Slavný fotbalista miluje ryby, proto by si určitě pochutnal na tresce na kmínu a s bylinkami podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
dailymail.co.uk: Inside Cristiano Ronaldo's health obsession: Mega star has six mini-meals a day, a £50,000 cryotherapy chamber and paints his nails
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Portugalská treska Bacalhau: Ryba, kterou touží na cestách ochutnat téměř každý. Takhle snadno si ji připravíte i doma
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
Arnold Schwarzenegger si výjimečně dá vídeňský řízek, většinou ale jí veganská jídla a miluje dýňovou polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Hrdina Pobřežní hlídky David Hasselhoff vypije denně pět litrů vody a nejraději má grilované kuřecí maso
Jídelní rozmary slavných: Fotbalista Lionel Messi miluje milánský řízek od maminky, přelitý rajčatovou omáčkou a zapečený se sýrem
Hubnutí žen po padesátce má svá pravidla, říká Margit Slimáková. Nejvíce škodí opakované diety, varuje expertka